Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą
Hej :)) Wróciłam, odpoczęłam troszkę, bo z maluchami to ciężko niestety, ale w ciszy i spokoju troszkę baterie naładować można. Jak tylko znajdę chwilkę, to pokażę zdjęcia :-). Dzisiaj mam dla Was pyszniutkie kotleciki z tuńczykiem, oliwkami czarnymi (takie miałam domu), natka pietruszki i kurkumą. Lubię takie i to bardzo :-))) Miłego dzionka Wam życzę :-)).
Składniki na około 12 kotlecików:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- cebulka dymka razem z zieloną częścią
- natka pietruszki
- około 10 sztuk oliwek (u mnie czarne)
- 2 jajka M
- 2-3 łyżki mąki jaglanej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- sok z połowy cytryny (małej)
- olej rzepakowy
Tuńczyka musimy odsączyć z zalewy. Przekładamy go do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, pociętą cebulkę, natkę pietruszki, wbijamy jajka i wszystko mieszamy. Oliwki ja kroiłam w cieniutkie i drobne paseczki , wrzucam do reszty wyciskamy cytrynę. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy. Ja łyżka nabierałam porcję i formowałam w rękach kotlecika. Smażymy na oleju - kotleciki powinny się zarumienić z obu stron :)
Bardzo fajne kotleciki, proste, smaczne i ten piękny kolor, mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kotleciki😊
OdpowiedzUsuńWspaniałe kotleciki😊
OdpowiedzUsuńpyszne :) chętnie takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńTakich nigdy nie robiłam, wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wyglądają, dziś w taką szarą pogodę jak słoneczka :)
OdpowiedzUsuńidealne propozycja na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuń