Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą



Hej :)) Wróciłam, odpoczęłam troszkę, bo z maluchami to ciężko niestety, ale w ciszy i spokoju troszkę baterie naładować można. Jak tylko znajdę chwilkę, to pokażę zdjęcia :-). Dzisiaj mam dla Was pyszniutkie kotleciki z tuńczykiem, oliwkami czarnymi (takie miałam domu), natka pietruszki i kurkumą. Lubię takie i to bardzo :-))) Miłego dzionka Wam życzę :-)).

Składniki na około 12 kotlecików:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • cebulka dymka razem z zieloną częścią
  • natka pietruszki
  • około 10 sztuk oliwek (u mnie czarne)
  • 2 jajka M
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • sok z połowy cytryny (małej)
  • olej rzepakowy


Tuńczyka musimy odsączyć z zalewy. Przekładamy go do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, pociętą cebulkę, natkę pietruszki, wbijamy jajka i wszystko mieszamy. Oliwki ja kroiłam w cieniutkie i drobne paseczki , wrzucam do reszty wyciskamy cytrynę. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy. Ja łyżka nabierałam porcję i formowałam w rękach kotlecika. Smażymy na oleju - kotleciki powinny się zarumienić z obu stron :)





9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger