Pomysłowe ciasto
Hej :) Kolejne ciasto, które robiła moja siostra. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienite ciasta owocowe". Ciasto smaczne, nieskomplikowane. Bardzo posmakowało mojemu młodemu, a że było kilka kawałków, to kłócił się z mężem, że to jego i ma mu zostawić he, he. Chyba ta masa tak mu bardzo smakowała :) Miłego weekendu Wam życzę :)
- 25 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dkg roztopionego masła
- 2 jajka
- 200 ml coca- coli
- 75 ml mleka
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 galaretki agrestowe
- kostka masła
- woda litr
- 3 łyżki kremówki
- opakowanie nadziewanych pierniczków
- 5 dkg gorzkiej czekolady
Ale pychota !
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na masę - przepis zapisałam:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto. Fajnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMnie też zasmakuje, czuję to :)
OdpowiedzUsuńpysznościowo prezentuje się ) poprosimy po kawałku do kawki ;) ah! zapomniałam, że Młody wszystko spożył!! :D
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa z galaretką w rzeczy samej brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTwoja siostra to ma talent! :)
OdpowiedzUsuńAch wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho:) zrobię !
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńKusząca propozycja, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się kusząco, nic dziwnego, że pojawiły się kłotnie. ;)
OdpowiedzUsuńJa też bym się o nie pokłóciła. Wygląda na bardzo smaczne. Właśnie ta masa.... :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho! Wszystkie moje ulubione dodatki! :)
OdpowiedzUsuńPOMYSŁOWE ;) JA ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ; POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html
Ogólnie bardzo lubię ciemne ciasta, czy to kakao, czekolada, czy też mak. Twoje mnie Beatko zainteresowało, pozwalam sobie skraść przepis :)
OdpowiedzUsuńmoja teściowa bierze się za nie <3
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści czy smakował ;))
UsuńDokładnie taką samą masą przekładam piernik, taki trochę oszukany. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest to fakt :)
UsuńPomysłowe ciasto, rzeczywiście! Trafna nazwa, a samo ciasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuńciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpomysł baaaardzo trafiony!
OdpowiedzUsuńpołączenie budyniu i galaretki mnie zaintrygowało :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, a krem zainspirował mnie szczególnie i będzie u mnie jego wegańska wersja :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! lubię budyń w ciastach:)
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Już patrzę :) Konkurs super :)
Usuńz pewnością smakuje wybornie. Chętnie zrobię takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! na pewno wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuńKuszące .
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszności! :-))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo pomysłowe to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMasz bardzo utalentowaną siostrę :)
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńw jaki sposób przekroiC nadziewane czekoladowe pierniczki ????
OdpowiedzUsuńA ja się zapytam: czy budynie to na mleku czy na wodzie robić?
OdpowiedzUsuńNa wodzie :)
UsuńChyba lepiej na wodzie jeśli liczy się kalorie. Organizm dorosłego człowieka nie toleruje laktozy więc mleko idzie w oponkę...
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) ciekawe jak smakuje to połączenie budyniu z galaretką, w każdym razie ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńA ja zapytam się czy wody do budyniu starczy litr czy litr+ szklanka
OdpowiedzUsuńJuż napisałam w składnikach :) Wystarczy litr :)
UsuńWielkie dzięki :):)
UsuńBardzo pysznie wygląda to ciasto;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChciałam spytać czy aby na pewno proporcje składników na ciasto są prawidłowe? Po wymieszaniu wszystkiego ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Piekłam je prawie godzine, bo nie chciało się zapiec. "Upieczone" z góry jest twarde a w środku jest surowa masa i nie nadaje się do jedzenia.
OdpowiedzUsuńWitam, Proporcje były podawane z książki i ciasto u nas było robione już kilka razy, zawsze wychodziło. Może piekarnik, może mąką ?
UsuńCzy proszek galaretkowy wsypujemy do gotowego budyniu? Bo nie rozumiem tej czesci a caly przepis brzmi apetycznie.
OdpowiedzUsuńWitam ;)
OdpowiedzUsuńBlaszka ma być 24x24 czy 24x34?