Ciasto wiewióra - rewelacja :)



Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? Ja ostro pracowała za to dziś troszkę lenistwa ;) Przepis na to ciacho znalazłam tutaj. Chciałam zrobić coś na szybko, nieskomplikowanego i z jabłkami, bo biedne już się zaczęły psuć. Powiem Wam, że ciasto w smaku rewelacja, ja dodałam oprócz jabłek, orzechy włoskie, migdały i żurawinę. Przepis trochę zmodyfikowałam. Blaszka 23x33 cm.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika u mnie Skworcu
  • 4 jajka ( u mnie L)
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 większe jabłka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki żurawiny



Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę i dałam do dużej miski do której dodałam pokrojone orzechy, migdały i żurawinę. Wszystko wymieszałam, dodałam cynamon i przyprawę do piernika, jeszcze raz wymieszałam i odstawiłam. 


Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawałam cukier i po cukrze po jednym żółtku. Cały czas miksowałam, po dodaniu cukru obrotu miksera zmniejszyłam. Mąkę wymieszałam w proszkiem do pieczenia. Do oleju dodałam miód i wymieszałam. Do ubitych białek porcjami dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksowałam na najmniejszych obrotach (można od tego momentu ciasto mieszać łyżką drewnianą, ale mnie lepiej to wychodzi mikserem). Następnie dodałam miód, wymieszałam i teraz dodałam jabłka z resztą i już przy użyciu łyżki drewnianej wymieszałam dokładnie i delikatnie :) Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. 




24 komentarze:

  1. Masz rację, to jest rewelacyjne ciasto. Obiecuję sobie od dawna je upiec. Tym przepisem chyba mnie zaraziłaś, bo zapisałam je właśnie do... zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Typowe jesienne ciasto, bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wiewiórze oprzeć się nie można:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To było moje pierwsze ciasto, jake zrobiłam :) jeszcze w gimnazjum :):) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. też kiedyś robiłam to ciasto, świetne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie ciacho z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie tak ,rewelacja ,uwielbiam je.Powiem ci po cichu ,że wyszło ci ładniejsze niż oryginał.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho, aromatyczne i dużo bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo..! Bomba :)
    Uwielbiam takie "napakowane" ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze niegdy nie jadłam wiewióry:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię to ciasto! jest pyszne, Twoje wygląda doskonale :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam to ciacho i można dać bakalie jakie się tylko lubi :) najczęściej robię je jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu musiało być pyszne i nie było innej opcji :) super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oooj, fajne to!
    proste, czyli dla mnie, genau....pyknę je, a co!:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam u koleżanki -pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne ciacho, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto zdecydowanie smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pracowite i czasochłonne ,ale warte zachodu-na stałe weszło do mojego popisowego dania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger