Łosoś, penne i olej kokosowy :)
poniedziałek, sierpnia 05, 2013
11
kuchnie świata
,
łosoś
,
makarony
,
obiad/kolacja
,
olej kokosowy
,
penne
,
ryby
Witam wszystkich :)) Czy słyszeliście o produkcie takim jak olej kokosowy i jego wszechstronnym zastosowaniu?? Ja nie, spotykam się z nim po raz pierwszy. Użyłam go do celów jak na razie spożywczych, nie zawiera on cholesterolu, oraz obniża jego poziom w organizmie przez co jest bardzo zdrowy, jest w 100 % naturalny, świetnie reguluje przemianę materii. W kuchni może zastąpić masło lub margarynę, nadaje się do wypieków, smażenia jak również do pieczenia, bo nie pali się. Nie zmienia on smaku potraw, można go przechowywać w temperaturze pokojowej (nie jełczeje). W temperaturze powyżej 25 stopni robi się płynny. Teraz o zastosowaniu w pielęgnacji ciała :) Można używać go zamiast balsamu ( po kąpieli), świetnie się wchłania, nawilża i nie pozostawia tłustej warstwy. Jest również rewelacyjny jako maska do włosów, krem do twarzy, dobrze regeneruje popękaną, suchą skórę, można go też używać na miejsca poparzone przez słońce, na rany i skaleczenia. Jest naprawdę świetny, fajnie się na nim smażyło, rzeczywiście nie zmienił smaku potrawy. W moim daniu łosoś, makaron i reszta to czyszczenie lodówki, ale wyszło bardzo smacznie :))
Składniki:
- około 40 dag filetu z łososia
- makaron penne
- mały patison
- kukurydz z puszki (ilość wedle uznania)
- natka pietruszki
- młoda marchewka (u mnie 3 sztuki)
- olej kokosowy do smażenia
- śmietana 18 %
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju kokosowym, dodać obranego i pokrojonego w paseczki patisona, pokrojoną marchewkę, oraz czosnek. Podsmażać do momentu, aż patison i marchewka zaczną robić się miękkie. Łososia obrać ze skóry, jak są ości to je usunąć, pokroić na porcje i dodać do warzyw. Pod koniec smażenia doprawić, dodać kukurydzę, pokrojoną natkę pietruszki i troszkę śmietany. Wsypać do wszystkiego makaron, wymieszać i gotowe :)
Oleju nie posiadam,ale danie świetne:)
OdpowiedzUsuńOd niedawna testuję mleczko kokosowe, daje dziwny, ale interesujący posmak... Olej kokosowy, chociaż to coś zupelnie innego - też musi nadawać potrawie specyficznego smaku:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie nie jest nie czuć go w ogóle :)
Usuńz olejem kokosowym nie prbowalam-ciekawa jeste efektu
OdpowiedzUsuńhheh i to penne ;D
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa oleju, widziałam go na allegro, myślałam czy by nie kupić...
z tym olejem nigdy nie miałam styczności, ciekawe są jego właściwości:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem również oleju ;) Obiadek wyglada pysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa oleju, a makaron wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie znam oleju kokosowego, wart uwagi :) Danie super, w upalne dni takie lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńSmaczna sałatka! Ja tez czasem robię sałatki "przegląd lodówki" i wychodzą całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńno tak, ale żaden olej nie zawiera cholesterolu :)
OdpowiedzUsuńA kokosowy genialny jest do ciała-w łazience pełni u mnie maaasę funkcji :D
Muszę spróbować go w kuchni ;)