Gulasz z indyka
Gulasz hmmm męska rzecz, ale nie tylko :)) Ja też taki gulasz bardzo lubię. Robię go dość regularnie jeśli muszę zrobić coś na dwa dni, a dodatkowy plus to wszyscy go bardzo lubią i można raz go podać np. z kaszą a następnym razem zjeść z kromką chleba lub ziemniakami :)
Składniki dla 4-6 osób:
- około 700g mięsa z udźca indyka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- papryka
- 2 marchewki
- cebula
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- kostka rosołowa
- woda
- 1 łyżka papryki w proszku
- sol, pieprz (dowolne przyprawy)
Do większego garnka wlać około 1 litr wody ( w zależności od ilości składników, woda troszkę się wygotuje) dodać kostkę rosołową i zacząć powoli gotować. Mięso podzielić na małe kawałki (kwadraciki), w misce przygotować mąkę do której wrzucamy pokrojone mięsa i obtaczamy go dokładnie. Następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak już troszkę podsmażymy to wrzucamy go do gotującej się wody. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierało. Gotujemy na małym ogniu. Następnie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę i dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy paprykę i przyprawy. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jak już będzie to pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić. Smacznego :)
Pychota , u mnie dzisiaj na obiad gulasz z woowiny
OdpowiedzUsuńFakt, wracasz z pracy i obiad masz. Gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to dość niecodzienne dla mnie. Czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować takiej wersji :). Pozdrowieczki
OdpowiedzUsuńFakt, wracasz z pracy i obiad masz. Gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to dość niecodzienne dla mnie. Czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować takiej wersji :). Pozdrowieczki
OdpowiedzUsuńFakt, wracasz z pracy i obiad masz. Dla mnie gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to niecodzienne połączenie. No cóż, czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować Twojego przepisu. Pozdrowieczki
OdpowiedzUsuń