Gulasz z indyka



Gulasz hmmm męska rzecz, ale nie tylko :)) Ja też taki gulasz bardzo lubię. Robię go dość regularnie jeśli muszę zrobić coś na dwa dni, a dodatkowy plus to wszyscy go bardzo lubią i można raz go podać np. z kaszą a następnym razem zjeść z kromką chleba lub ziemniakami :) 

Składniki dla 4-6 osób:
  • około 700g mięsa z udźca indyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • papryka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa
  • woda
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • sol, pieprz (dowolne przyprawy)

Do większego garnka wlać około 1 litr wody ( w zależności od ilości składników, woda troszkę się wygotuje) dodać kostkę rosołową i  zacząć powoli gotować. Mięso podzielić na małe kawałki (kwadraciki), w misce przygotować mąkę do której wrzucamy pokrojone mięsa i obtaczamy go dokładnie. Następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak już troszkę podsmażymy to wrzucamy go do gotującej się wody. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierało. Gotujemy na małym ogniu. Następnie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę i dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy paprykę i przyprawy. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jak już będzie to pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić. Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Pychota , u mnie dzisiaj na obiad gulasz z woowiny

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, wracasz z pracy i obiad masz. Gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to dość niecodzienne dla mnie. Czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować takiej wersji :). Pozdrowieczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, wracasz z pracy i obiad masz. Gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to dość niecodzienne dla mnie. Czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować takiej wersji :). Pozdrowieczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, wracasz z pracy i obiad masz. Dla mnie gulasz z indykiem, kukurydzą i fasolą to niecodzienne połączenie. No cóż, czas najwyższy zmienić przyzwyczajenia i spróbować Twojego przepisu. Pozdrowieczki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger