Sałatka z cukinii i ogórków
Wczoraj dzień robienia sałatek na zimę :)) Oto jedna z nich - ja ją uwielbiam. Cukinia, ogórki, marchewka i cebula. Sałatka idealna jako dodatek do obiadów :)) Polecam
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 4 kg cukinii
- 1 kg marchwi
- 1 kg cebuli
- 2 szklanki octu 6 %
- 1 szklanka oleju
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek soli
- 15 łyżeczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
Ogórki, cukinię, cebulę i marchewkę zszatkować i zasolić. Włożyć do jednego gara i odstawić na 2 godziny. Przygotować zalewę: Do wielkiego gara wlać olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki i pieprz. Do zalewy dodawać wyciśnięte warzywa (ogórki,marchewkę, cukinię i cebulę). Gotować w zalewie około 15 minut. Gorące przekładać do słoików. Pasteryzować 15 minut.
a co z marchewka?
OdpowiedzUsuńOj zapomniałam o marchewce :( Już poprawione :)
UsuńNie ma wody w zalewie? Przykryje ta zalewa całą zawartość słoików?
OdpowiedzUsuńTak spokojnie wystarczy, warzyw proszę nie wyciskać tak bardzo. Jak się je będzie gotowało z zalewą, to puszczą jeszcze soki i na pewno wystarczy. Warzywa przekładamy do słoików razem z zalewą.
UsuńWłaśnie warzywka czekają...:) Dzięki za szybką odpowiedź:) Bardzo ładnie wygląda u Ciebie ta sałatka. Zobaczymy jak mi wyjdzie bo miałam trochę przerośnięte cukinie ale pokroiłam na mniejsze kawałki więc powinno być ok ;)
OdpowiedzUsuńIle soli dodać do zasolenia warzyw?
OdpowiedzUsuńProszę solić i próbować, każdy lubi inaczej słone i ilość soli trzeba dopasować do własnych smaków :)
Usuńczy moze byc 10% ocet i czy ewentualnie moze byc 5% ocet jabłkowy
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero dzisiaj, ale na weekendzie mnie nie było. Jeśli 10% to proszę go dać trochę mniej, a jeśli chodzi o ocet jabłkowy to nie wiem, na pewno smak sałatki będzie inny.
UsuńMam problem, za każdym razem gdy robiłam tego typu sałatkę, to się zaczęła się psuć po jakimś czasie (najprawdopodobniej od cebuli). Czy można tę sałatkę zrobić bez cebuli?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, zawsze można, ale czy smak będzie dobry tego nie mogę zagwarantować.
UsuńA czy da radę zrobić taką sałatkę z troche przerośniętych cukini i ogórków?
OdpowiedzUsuńa ta sola z przepisu solimy czy to sól osobna?
OdpowiedzUsuńTrzeba obierać ze skórki cukinie i ogórki?
OdpowiedzUsuńNie tylko dobrze wyszorować, chyba, że skóra na cukinii jest twarda to wtedy trzeba obrać.
Usuń