Ciasto z malinami i waniliową pianką
Lubicie ciasta z owocami sezonowymi? My bardzo, dlatego też zrobiliśmy ciasto kruche z malinami. Przepis jest bardzo prosty, nie jest bardzo czasochłonny, a ciasto smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować, puki są maliny. Oczywiście jeśli ich nie lubicie możecie zastąpić je np. borówkami :-)
Blaszka: 22 x 32 cm
Składniki ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (żółtka, białka do pianki)
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 150 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
- 120 ml oleju
- świeże maliny
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka zostawiamy do pianki. Najlepiej na ten czas włożyć je do lodówki. Podzielić na 2 części 60/40 %.
2. Oba ciasta zawijamy w osobną folię spożywczą j wkładamy do lodówki. Po około 15 minutach wyjmujemy większą część i do blaszki ścieramy na tarce. Rozprowadzamy w miarę równomiernie i lekko dociskamy dłonią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy.
3. Białka wyjmujemy z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Jak piana będzie gęsta i błyszcząca wsypujemy oba budynie (proszek) i ubijamy cały czas na wysokich obrotach.
4. Teraz zmniejszamy obroty i strużka wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Piankę przekładamy na ostudzone ciasto, układamy na nim dość gęsto umyte maliny i na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
5. Ciasto ponownie pieczemy w 190 stopniach około 30 minut. Powinno się nam ładnie zarumienić. Studzimy, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
pyszności :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń