Placuszki sodowe na kefirze z jabłkami
Dzień dobry :-) Ostatnio na blogu u Asi znalazłam przepis na placuszki sodowe na kefirze. Z racji tego, że moja córka za placuszkami przepada, od razu robiłyśmy. Dodałyśmy do nich pokrojone jabłka. Placuszki wyszły puszyste i pyszne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 400 g kefiru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 600 g mąki pszennej
- 2 duże jabłka
- kilka kropel aromatu z wanilii
- olej do smażenia
1. Kefir, mleko, cukier, sodę, ekstrakt z wanilii mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję luźnego ciasta drożdżowego.
2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do masy i mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię i formujemy placuszka.
4. Smażymy na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Fajne, takie grubiutkie!
OdpowiedzUsuńPycha :) podobne robiła moja mama :)
OdpowiedzUsuńna placki zawsze jestem chętna!
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko. Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńświetne placuszki my takie lubimy
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuń