Placuszki sodowe na kefirze z jabłkami

 


Dzień dobry :-) Ostatnio na blogu u Asi znalazłam przepis na placuszki sodowe na kefirze. Z racji tego, że moja córka za placuszkami przepada, od razu robiłyśmy. Dodałyśmy do nich pokrojone jabłka. Placuszki wyszły puszyste i pyszne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:
  • 400 g kefiru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 duże jabłka
  • kilka kropel aromatu z wanilii
  • olej do smażenia

1. Kefir, mleko, cukier, sodę, ekstrakt z wanilii mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję luźnego ciasta drożdżowego.
2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do masy i mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię i formujemy placuszka.
4. Smażymy na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.  Smacznego :-)






6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger