Dyniowe rogaliki drożdżowe z marmoladą
Dzień dobry :-) Jakiś czas temu pisałam Wam o puree z dyni, które możemy zamrozić i używać do różnych wypieków. Ja tym razem użyłam do rogalików, które wyszły tak pyszne, że jeden dzień i nie było ani jednego. Przepis na pewno będziemy powtarzać, bo jest super. Dynię możemy jeszcze kupić świeżą więc wystarczy ją upiec i możemy zrobić ze świeżym puree. Moich rogalików wyszło około 50 szt, ale ja robię takie mniejsze, jakoś bardziej takie wolimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 3 kopiate łyżki puree z dyni
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 70 g masła
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- marmolada lub krem czekoladowy
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
1. Mleko podgrzewamy razem z masłem.
2. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i mieszamy.
3. Następnie dodajemy jajko + żółtko, wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. Ja robotem wyrabiam jakieś 8 - 10 minut.
4. Ciasto nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 - 4 części w zależności od tego jakiej wielkości rogaliki będziemy robić.
6. Każdą część musimy rozwałkować na około 5 mm. Koło dzielimy najpierw na cztery części, następnie te cztery jeszcze na kolejne cztery.
7. Na szerszą część nakładamy łyżeczką marmoladę lub krem i zawijamy rogaliki. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20 minut, żeby wyrosły.
8. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem i przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy rogaliki.
9. Pieczemy w 180 stopniach około 12 - 15 minut w zależności od tego jak mocny mamy piekarnik. Studzimy.
Smacznego :-)
uwielbiam takie domowe rogaliki ;)
OdpowiedzUsuńpyszne na deser!
OdpowiedzUsuńU nas też w tym sezonie dynia rządzi. Świetny przepis. Rogaliczków z dyni jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńo proszę to już nawet rogaliki dyniowe:)
OdpowiedzUsuńOh so good recipe darling
OdpowiedzUsuńOjojo, prezentują się mega apetycznie
OdpowiedzUsuńJadłabym aż by mi się uszy trzęsły ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń