Bułeczki drożdżowe z nutellą

 


Dzień dobry :-) Kochani dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z nutellą. Przepis znalazłam na profilu gotuj_z_issabelall na Instagramie. Bułeczki wychodzą super. Są pachnące i puszyste. Do środka możecie użyć dowolnego kremu, ja miałam akurat w domu nutellę. Z podanego przepisu u mnie wyszło 16 takich bułeczek. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 1 jako
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 35 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 1 jako
  • 3 łyżki mleka

1. Do miseczki dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
2. Masło rozpuszczamy, do misy miksera dajemy resztę składników: pozostałą mąkę, sól i cukier waniliowy.
3. Następnie dodajemy nasz rozczyn i roztopione masło i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. 
4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
5. Po tym czasie blat oprószamy mąką, przekładamy ciasto, które dzielimy na 16 w miarę równych części.
6. Każdą spłaszczamy ręką i na środek dajemy łyżeczkę nutelli. Sklejamy palcami i tą sklejoną częścią kładziemy do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut, żeby wyrosły. 
7. Do miseczki dajemy jajko i mleko. Roztrzepujemy widelcem. Smarujemy za pomocą pędzelka bułeczki.
8. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 15 - 20 minut (zależy od mocy piekarnika). Studzimy. Bułeczki możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)





12 komentarzy:

  1. Boskie, na jesienny poranek ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki na pewno są przepyszne :D Super przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm takie domowe muszą być obłędne. A na pewno tak wyglądają.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny pomysł :) myślę że dzieciakom by zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet bez nutelli chętnie bym zjadła, z jakimś jesiennym dżemem na przykład...

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama kiedyś piekła takie bułeczki w dzieciństwie, z czekoladowym kremem albo z marmoladą w prodziżu. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutely love these buns withg nutella, look amazing Beata!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ bym skosztowała takich bułeczek! Ty to masz talent <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger