Staropolski ocet jabłkowy na miodzie
Sezon na jabłka w pełni więc może warto
pomyśleć o zrobieniu domowego, staropolskiego octu jabłkowego na miodzie. Jest
on zdecydowanie lepszy od sklepowego spirytusowego. Ma wiele mikro i makro
elementów oraz minerałów. Można go również stosować do potraw kulinarnych.
Nasze babcie kiedyś robiły taki ocet w domu, teraz też wiele osób taki robi.
Prosty i szybki w przygotowaniu ocet jabłkowy podpatrzyłam na blogu ania-gotuje.pl.
Taki ocet wykonamy w kilkanaście minut.
Potem musimy poczekać około 4 - 6 tygodni na naturalną fermentację. Jeśli
chodzi o odmianę jabłek, to jest ona nie ważna. Ważne jest, żeby były one bez
chemii. Najlepiej takie w własnego sadu, albo od znajomego sadownika.
Podane niżej składniki są na 1 kg owoców.
Jeśli chcecie zrobić podwójną porcję, to składniki trzeba zwiększyć. Taki ocet
posiada około 5% stężenia kwasu octowego.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
- 4 - 5 łyżek miodu u mnie z Pasieki Miodowe Wzgórze
Jak zrobić staropolski ocet jabłkowy na
miodzie?
1. Wodę gotujemy i odstawiamy do
wystudzenia. Duży słój dobrze myjemy i wyparzamy. Możemy to zrobić np. w
zmywarce do naczyń. Jak woda ostygnie, to wlewamy ją do słoja.
2. Do wody dodajemy miód. Jeśli jabłka są
bardzo dojrzałe i słodkie dajemy mniej, jeśli kwaśne lub mało dojrzałe dajemy
więcej. Teraz wszystko mieszamy, żeby miód się nam rozpuścił. W takiej
proporcji miód bardzo łatwo się rozpuszcza.
3. Jabłka porządnie myjemy, usuwamy ogonki
i kroimy na pół, potem na ćwiartki (nie ma potrzeby pozbywania się gniazd
nasiennych). Następnie jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Jak mamy obierki, to
oczywiście mogą one być zamiast jabłek. W myśl zasady zero waste nie marnujemy
żywności.
4. Tak przygotowane jabłka umieszczam w
słoiku z miodową wodą. Kawałki jabłek nie powinny wystawać z wody. Groziłoby to
powstaniem pleśni. Taki zepsuty nastaw trzeba koniecznie wyrzucić. Dlatego
dodaj więcej wody, żeby jabłka ładnie zakryła.
5. Słój przykrywamy przewiewnym materiałem
i zabezpieczamy gumką lub zawiązujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Taki ocet odstawiamy na 4 tygodnie. Przez
pierwszy tydzień każdego dnia mieszamy nastaw octowy łyżką. Jeśli jabłka będą
wystawały nad powierzchnię wody, to starajmy się ugnieść je w dół. Przez
pierwsze kilka dni na górze będzie zbierała się piana, którą poprzez mieszanie
usuwamy.
Po około 10 dniach owoce jabłek stają się
ciężkie i opadają na dno słoja. Teraz zostawiam słoik z nastawem octowym do
spokojnej pracy. Na górze pojawi się biała maź, przypominające galaretę. To
naturalne i poprawne zjawisko, które świadczy, że proces fermentacji octu
przebiega prawidłowo.
Po 4 - 6 tygodniach zdejmujemy z wierzchu
białą mazistą substancję, którą możemy także wykorzystać do przygotowania
kolejnego octu. Ocet jabłkowy zlewamy przez czystą ściereczkę kuchenną do
wyparzonego słoika i odstawiamy w chłodne miejsce bez dostępu światła.
Przez następne 30 dni ocet jabłkowy będzie
dojrzewał. Po upływie tego czasu pozbywamy się osadu. Przez czystą ściereczkę
kuchenną i lejek zlewamy dojrzały już ocet do wyparzonych butelek. Ocet ma
naturalny mętny osad, ponieważ nie jest przez nas filtrowany. Dzięki temu
zachowuje cenne właściwości zdrowotne. Tak przygotowany ocet przechowujemy w
chłodnym miejscu.
Jak powinniśmy stosować ocet jabłkowy:
Octu jabłkowego nie powinniśmy pić samego, ponieważ może podrażnić nasz
żołądek, podrażnić przełyk i zniszczyć szkliwo. Taki czysty ma zbyt kwaśny
odczyn i dlatego najlepiej rozcieńczyć go z wodą. Najlepiej pić 1 – 2 łyżki octu wymieszane w
szklance wody. Taki roztwór możemy pić dwa razy dziennie przed posiłkiem. Rano
najlepiej na czczo.
Ocet jabłkowy ma wiele właściwości
zdrowotnych. Do jego najważniejszych
składników należy pektyna. To ona decyduje o jego właściwościach zdrowotnych do
których należą obniżenie poziomy cholesterolu, cukru we krwi, reguluje ona
ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Taki
ocet zawiera mnóstwo substancji odżywczych takich jak aminokwasy, polifenole,
kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jest też źródłem cennych witamin takich jak
witamina A, C, B i E oraz składników mineralnych do których należą potas, sód,
wapń, krzem, fosfor czy żelazo. Jest też
naturalnym probiotykiem.
Domowy ocet jabłkowy można stosować również w kuchni. Możemy go dodawać do
wielu potraw, sprawdza się też jako naturalny konserwant. Jest idealny do
wszelkiego rodzaju marynat i sosów sałatkowych. Dobrze pasuje do drobiu i
wieprzowiny ponieważ wzmacnia ich smak.
Taki ocet możemy dodać również do płynu do naczyń i wzmocni on wtedy jego
działanie. Dzięki niemu szybciej pozbędziemy się tłuszczu. Możemy go używać do mycia okien czy luster.
Dodany do wody będzie świetnie dezynfekował powierzchnie, które możemy takim
roztworem umyć. Ten sam roztwór idealnie
oczyści owoce i warzywa.
nigdy nie miałam do czynienia z takim octem nawet nie wiem do czego go stosować heh❤
OdpowiedzUsuńBuziaki i pozdrowienia ❤
moja mama regularnie pija taki ocet!
OdpowiedzUsuńSłyszałam sporo dobrego na temat octu jabłkowego. Muszę go spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na taki domowy jabłkowy ocet :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Faktycznie nie wymaga sporo pracy a warto mieć taki ocet jabłkowy :)
OdpowiedzUsuńOcet jabłkowy zawsze mam w kuchni, jednak sama nigdy go nie robiłam...
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że ocet jabłkowy ma aż tak szerokie zastosowanie. Dobrze wiedzieć na przyszłość. :)
OdpowiedzUsuńwpadłam na stronę tego sklepu z miodami, zaskoczyło mnie ile tam ciekawych rzeczy:)
OdpowiedzUsuń