Ciasto z masą krówkową i bananem
Dzień dobry :-) Piąteczek już mamy, fajnie bo weekend przed nami. Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z czarnej porzeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie. Idealne do kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Blaszka 23X33 cm
Składniki ciasto:
- 7 jajek L
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 140 g mąki pszennej typ 450
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masa:
- 500 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g masy krówkowej
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciemnych ciasteczek typu petitki
- 4 większe banany
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- sok z cytryny
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż masa zrobi się sztywna i błyszcząca.
2. Teraz dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując tylko już na zmniejszonych obrotach.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy w trze partiach do masy i albo mieszamy drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
5. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat z wysokości około 30 cm i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto będzie przestudzone, to przekrawamy go na pół.
Masa:
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietankę. Ubijamy na puszystą masę. Pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, bo może nam się zwarzyć.
2. Do ubitej masy dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia się składników.
Banany kroimy w grubsze plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki i masła.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy troszkę masy krówkowej (nie dużo, tak, żeby banany nam się trzymały) na niej układamy banany (bez odstępów), następnie wykładamy połowę masy, która nam została, Następnie układamy ciasteczka typu petitki, na nich rozkładamy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem dajemy pozostałą masę i przykrywamy całość drugim blatem. Na wierch dajemy polewę. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.
wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPycha!;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńTakie przekładańce są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDodaję przepis do ulubionych :D
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciasto, fantastyczny blog, fantastyczna "Babeczka" :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kokosowo!
This cake look very delicious.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/02/the-unrivaled-skincare-products-that.html
matko, jak to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! Ja niestety nie mam talentu do pieczenia ciast :/
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę masz rękę do wypieków :D
Pozdrawiam!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCiasto na wypasie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńO nie, wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńProszę o podanie wymiarów blachy do pieczenia.
OdpowiedzUsuńBlaszka 23x33 cm :-)
Usuń