Pierogi z kurczakiem, suszonym pomidorem, oliwkami, kaparami i mozzarellą
Dzień dobry :-) Naszło nas na pierogi, których często nie robimy, ale jak już są to inne. Tym razem spróbowałam stworzyć takie na wzór włoskich. Kupiłam kiedyś w pierogarni, ale jakoś nie bardzo nam podeszły. Ja do swoich dodałam kurczaka, suszone pomidory, oliwki zielone i czarne, kapary i mozzarellę. Całość doprawiona oregano, solą i pieprzem. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi ponad sześćdziesiąt sztuk. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki ciasto:
- 700 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- ciepła woda
Farsz:
- 2 większe filety z kurczaka
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- oliwki czarne
- oliwki zielone
- kilka kaparów
- 2 kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz do smaku
1. Filety kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej w którym były suszone pomidory (2-3 łyżki) wrzucamy pokrojone filety i podsmażamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Pomidory, kapary i oliwki kroimy drobno. Dodajemy do kurczaka, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Mozzarellę kroimy w drobniutką kosteczkę. Jak kurczak nam przestygnie, dodajemy i wszystko mieszamy.
4. Teraz robimy ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól. Do większego kubka dajemy żółtko, oliwę i mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę.
5. Do mąki i soli dolewamy wodę z żółtkiem i oliwą. Jeśli ciasto zabierze więcej wody niż mamy w kubku to dolewamy, ale już samą wodę. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.
6. Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi.
7. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się porcjami wrzucamy pierogi i gotujemy. Po wypłynięciu ja gotowałam jeszcze około 3 minuty.
8. Pierogi możemy posypać suszonymi pomidorami :-) Smacznego :-)
apetyczny farsz!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na włoskie pierogi!
OdpowiedzUsuńPierogów w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Bardzo oryginalnie!
OdpowiedzUsuńTakich pierogów to ja jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o takich pierogach, jestem mega ciekawa tego jak smakują :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo podoba mi się taki farsz we włoskim stylu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi, a Twoje wyglądają przepyszne.
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńHm takiego nadzienia jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńjezu, jakie piękne pierogi. Z pewnością jeszcze lepiej smakują
OdpowiedzUsuń