Pierogi z kurczakiem, suszonym pomidorem, oliwkami, kaparami i mozzarellą

 

Dzień dobry :-) Naszło nas na pierogi, których często nie robimy, ale jak już są to inne. Tym razem spróbowałam stworzyć takie na wzór włoskich. Kupiłam kiedyś w pierogarni, ale jakoś nie bardzo nam podeszły. Ja do swoich dodałam kurczaka, suszone pomidory, oliwki zielone i czarne, kapary i mozzarellę. Całość doprawiona oregano, solą i pieprzem. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi ponad sześćdziesiąt sztuk. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) 

Składniki ciasto:

  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • ciepła woda

Farsz:
  • 2 większe filety z kurczaka
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • oliwki czarne
  • oliwki zielone
  • kilka kaparów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz do smaku

1. Filety kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej w którym były suszone pomidory (2-3 łyżki) wrzucamy pokrojone filety i podsmażamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Pomidory, kapary i oliwki kroimy drobno. Dodajemy do kurczaka, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Mozzarellę kroimy w drobniutką kosteczkę. Jak kurczak nam przestygnie, dodajemy i wszystko mieszamy.
4. Teraz robimy ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól. Do większego kubka dajemy żółtko, oliwę i mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę. 
5. Do mąki i soli dolewamy wodę z żółtkiem i oliwą. Jeśli ciasto zabierze więcej wody niż mamy w kubku to dolewamy, ale już samą wodę. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.
6. 
Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi. 
7. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się porcjami wrzucamy pierogi i gotujemy. Po wypłynięciu ja gotowałam jeszcze około 3 minuty. 
8. Pierogi możemy posypać suszonymi pomidorami :-) Smacznego :-)







11 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na włoskie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogów w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Bardzo oryginalnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie słyszałam o takich pierogach, jestem mega ciekawa tego jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, bardzo podoba mi się taki farsz we włoskim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pierogi, a Twoje wyglądają przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjadłabym takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hm takiego nadzienia jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jezu, jakie piękne pierogi. Z pewnością jeszcze lepiej smakują

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger