Gofry Churros
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was prawdziwy przysmak :-) Gofry churros, które są rewelacyjne. Przepis znalazłam tutaj (klik). Gofry są lekkie i puszyste, smakują wyśmienicie. Po upieczeniu smarujemy je masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Do gofrów można przygotować sos czekoladowy. Ja robiłam bez, ale kolejnym razem już mam zapowiedziane, że gofry muszą być z sosem :-) Z podanego przepisu wychodzi około 9 gofrów na większej gofrownicy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Posypka:
- 1/4 szklanki stopionego masła
- 1/3 szklanki drobnego kryształu
- 1 łyżka cynamonu
Sos:
- 100 g czekolady (gorzka lub mleczna, może być pół na pół)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
1. Jajka miksujemy z maślanką i olejem. Dodajemy cukier, sól, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2. W tym czasie przygotować posypkę - cukier mieszamy z cynamonem, masło roztapiamy.
3. Rozgrzać gofrownicę, smażyć gofry na złoty kolor.
4. Usmażone jeszcze ciepłe gofry za pomocą pędzelka smarujemy masłem i posypujemy posypką cynamonową.
Przygotować sos:
Mleko ze śmietanką podgrzewamy do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Musimy teraz chwilę odczekać aż czekolada się rozpuści, mieszamy i gotowe. Do czekolady możemy dodać szczyptę cynamonu, chilli lub kardamonu. Możemy też zostawić bez dodatków. Smacznego :-)
będę musiała je zrobić!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają. Mega grube. Muszę wypróbować takie gofry. Pozdrawiam.
UsuńMuszę wziąć od rodziców moja gofrownicę i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWow,dla mnie super,ale niegdy nie słyszałem o czymś takim
OdpowiedzUsuńnie znałam gofrów w takiej wersji
OdpowiedzUsuńAleż zrobiłaś mi smaka na gofry. Zdecydowanie przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Ale pysznie :) muszę w końcu kupić gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste!
OdpowiedzUsuńZrobić dobre gofry to prawdziwa sztuka. Kiedyś próbowałam,ale nie wyszły za dobre. Wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńOooo nigdy nie słyszałam o czymś takim ;D
OdpowiedzUsuńA można czymś maślankę zastąpić jakoś gorzej ja znoszę niż np. Jogurty .
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można :-)
UsuńMmm, a ja taka głodna akurat siedzę!
OdpowiedzUsuńCoś nowego dla mnie a, że gofry bardzo lubimy, z przyjemnością przetestujemy przepis :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam churros i uwielbiam gofry! Połączenie idealne 😁 bardzo chętnie wypróbuję ten przepis 😍
OdpowiedzUsuńHow good! I sign the recipe :)
OdpowiedzUsuńHi, would you like to follow each other?
fiftyshadesfashion.com
Jak pysznie Beatko :-)
OdpowiedzUsuńHmmm nigdy nie robiłam gofrów, muszę spróbować. :D
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis! Churros i gofry baaaardzo lubimy, a Twoje połączenie to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńW mojej gofrownicy żadne gofry nie wychodzą, a próbowałam już parę przepisów ;(
OdpowiedzUsuńmoc gofrownicy poniżej 1000W nie wykreuje chrupiacego gofra Kluczowy jest dobry sprzęt
UsuńWyglądają idealnie! Mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć ten przepis!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł 😁
OdpowiedzUsuńŻe też dopiero teraz zobaczyłam ten przepis. Po południu piekłam klasyczne gofry. Te zrobię następnym razem :)
OdpowiedzUsuńRewelacja <3
OdpowiedzUsuń