Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
Dzień dobry :-) Kotlety chyba większość lubi. My robimy dość rzadko, a jak już robimy to staram się robić je inaczej niż tradycyjnie. Tym razem zrobiłam w panierce z płatków kukurydzianych. Wyszły bardzo smaczne, syn woła, że chce takie co tydzień ;-) Zamiast mięsa z indyka możecie oczywiście użyć innego. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety z indyka (u mnie takie 2 cm)
- pokruszone płatku kukurydziane
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- mąką
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
1. Kotlety rozbijamy na dość cienkie. Do miseczki dajemy jajko, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie papryki, sól, pieprz i mąkę. Mąki dodajemy tyle, żeby ciasto które robimy było o konsystencji takiej jak na naleśniki.
2. Płatki kukurydziane dajemy do foliowego woreczka i zgniatamy wałkiem, możemy też w rękach.
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
4. Każdego kotleta maczamy z obu stron w cieście, następnie w płatkach (najlepiej wysypanych na większym talerzu). Smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego :-)
Jadłam kiedyś takie kotlety i bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam mięsa w płatkach kukurydzianych, dziękuje za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńWchodzę na Twojego bloga zaraz po zjedzeniu obiadu - kotleta właśnie:D
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszna panierka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ale dawno juz nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa często wykorzystuję płatki kukurydziane do panierowania :). Zawsze to coś innego i bardzo fajnie wychodzą kotlety :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię. Pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam panierkę z płatków kukurydzianych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
też od czasu do czasu robię w takiej panierce; są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla tradycyjnej panierki, dla mnie o wiele smaczniejsza no i zdrowsza. Wystarczy kupić płatki bez cukru. :)
OdpowiedzUsuńWczoraj widziałam podobny przepis u Nigelli. Ale ona najpierw obtaczała w jajku wymieszanym z musztardą. Będę musiała zrobić takie dla rodzinki, fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam w płatkach kukurydzianych :)
OdpowiedzUsuń