Kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych



Dzień dobry :-) Kotlety chyba większość lubi. My robimy dość rzadko, a jak już robimy to staram się robić je inaczej niż tradycyjnie. Tym razem zrobiłam w panierce z płatków kukurydzianych. Wyszły bardzo smaczne, syn woła, że chce takie co tydzień ;-) Zamiast mięsa z indyka możecie oczywiście użyć innego. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety z indyka (u mnie takie 2 cm)
  • pokruszone płatku kukurydziane 
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • mąką
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy


1. Kotlety rozbijamy na dość cienkie. Do miseczki dajemy jajko, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie papryki, sól, pieprz i mąkę. Mąki dodajemy tyle, żeby ciasto które robimy było o konsystencji takiej jak na naleśniki.
2. Płatki kukurydziane dajemy do foliowego woreczka i zgniatamy wałkiem, możemy też w rękach.
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
4. Każdego kotleta maczamy z obu stron w cieście, następnie w płatkach (najlepiej wysypanych na większym talerzu). Smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie kotlety i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam mięsa w płatkach kukurydzianych, dziękuje za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wchodzę na Twojego bloga zaraz po zjedzeniu obiadu - kotleta właśnie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ale dawno juz nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja często wykorzystuję płatki kukurydziane do panierowania :). Zawsze to coś innego i bardzo fajnie wychodzą kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam panierkę z płatków kukurydzianych ;)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. też od czasu do czasu robię w takiej panierce; są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna alternatywa dla tradycyjnej panierki, dla mnie o wiele smaczniejsza no i zdrowsza. Wystarczy kupić płatki bez cukru. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj widziałam podobny przepis u Nigelli. Ale ona najpierw obtaczała w jajku wymieszanym z musztardą. Będę musiała zrobić takie dla rodzinki, fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger