Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi
Składniki:
- 220 g płatków owsianych bezglutenowych
- 130 g mąki pszennej typ 500-550
- 85 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia bez laktozy
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 70 g cukru/erytolu - ja nie dałam w ogóle
- 2/3 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g suszonej żurawiny
1. Margarynę utrzeć z cukrem (ja bez cukru) i wanilią. Wbić jajko i dalej ucierać. Dodać banana i ucierać.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy.
3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste.
4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów.
5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. U mnie ciut dłużej do zrumienienia się. Wyjmujemy, studzimy i gotowe :-) Smacznego :-)
porywam kilka sztuk do herbatki w pracy!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis, który na pewno sprawdzę własnoręcznie :D
OdpowiedzUsuńMam w rodzinie osobe z nietolerancją laktozy, wiec przepis sie przyda.:)
OdpowiedzUsuńDo pochrupania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka na bazie płatków owsianych. Można je dowolnie modyfikować :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na chrupiące ;) coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńAle czekaj czekaj. Chodzi o kostkę do pieczenia - to jest margarynę? :)
OdpowiedzUsuń