Kotleciki z tuńczyka z koperkiem
Dzień dobry :-) Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka życzę :-)
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- pęczek koperku
- 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka M+ 1 do panierki
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy posiekany koperek, jajka, naszą cebulę, mąkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (soli musimy dać troszkę więcej).
3. Na jednym talerzyku widelcem roztrzepujemy jajko, na drugi dajemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcje masy formujemy kotleta i najpierw panierujemy z jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)
robiłam kotleciki z tuńczyka, to super pomysł:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te kotleciki, a dawno nie jadłam, muszę do nich wrócić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tuńczyka ale takich kotlecików jeszcze nie robiłam. Mam zapas tuńczyka w lodówce wiec moze wybróbuje :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne kotleciki. Muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, wyglądają pysznie i świetny sposób na rybę :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam rybnych kotletów, ciekawy i prosty przepis 😉
OdpowiedzUsuńOstatnio takie spróbowałam i bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńwow! znam kotleciki warzywne, ale takiego połączenia jeszcze nigdzie nie widziałam i nawet nie wpadło mi do głowy. Muszę koniecznie spróbować, dzięki za wskazówkę :)
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, tuńczyk w puszce łaty w zakupie, a tak to ryby drogie.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTuńczyka jeszcze nie próbowałam, ale powoli przekonuję się do ryb :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis polecam
OdpowiedzUsuń