Kotleciki z tuńczyka z koperkiem



Dzień dobry :-) Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka życzę :-)

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek koperku
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka M+ 1 do panierki
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • sól
  • pieprz 
  • bułka tarta


1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy posiekany koperek, jajka, naszą cebulę, mąkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (soli musimy dać troszkę więcej).
3. Na jednym talerzyku widelcem roztrzepujemy jajko, na drugi dajemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcje masy formujemy kotleta i najpierw panierujemy z jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)




16 komentarzy:

  1. robiłam kotleciki z tuńczyka, to super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te kotleciki, a dawno nie jadłam, muszę do nich wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tuńczyka ale takich kotlecików jeszcze nie robiłam. Mam zapas tuńczyka w lodówce wiec moze wybróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne kotleciki. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiszę sobie, wyglądają pysznie i świetny sposób na rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam rybnych kotletów, ciekawy i prosty przepis 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio takie spróbowałam i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! znam kotleciki warzywne, ale takiego połączenia jeszcze nigdzie nie widziałam i nawet nie wpadło mi do głowy. Muszę koniecznie spróbować, dzięki za wskazówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kotleciki wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł, tuńczyk w puszce łaty w zakupie, a tak to ryby drogie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna propozycja, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tuńczyka jeszcze nie próbowałam, ale powoli przekonuję się do ryb :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger