Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
Składniki:
- 3 średnie bataty
- 100 g sera feta
- rukola
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- orzeszki nerkowca
- starty ser garna padano
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- płatki migdałów
1. Bataty dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. Każdego kroimy na 3 plastry, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu jakieś 30-35 minut. Bataty po wbiciu widelca powinny być miękkie.
2. W międzyczasie przygotowujemy pesto: do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, dodajemy oliwę, starty ser, orzeszki, chilli i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera. Płatki migdałów możemy podprażyć na suchej patelni. Fetę kroimy w kostkę.
3. Na gorące, upieczone bataty nakładamy porcje pesto, na nie rozgniatamy kostki fety i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe :-) Smacznego :-)
Świetna przekąska, choć bataty tak trochę spycham na bok w mojej kuchni (więcej niż połowa domowników ich u nas nie lubi) ;) to zachcęciłaś mnie tym serkiem feta. :) Pewnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńale kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowałaby mi taka wersja :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie smakowe. To musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam, wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. wy-stardoll.blogspot.com
Ciekawy przepis 😉
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować koniecznie. Fajny pomysł na przystawkę :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńTak podane bataty muszą pysznie smakować.
OdpowiedzUsuńBrzmią ciekawie. Chętnie bym spróbowała :).
OdpowiedzUsuńPiękna przekąska, aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji batatów jeszcze nie próbowałam.:)wyglądają pysznie:*
OdpowiedzUsuńBataty bardzo lubię ale w takiej formie jeszcze nigdy nie jadlam. Swietny pomysł na przekąski na imprezke :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńPasuje mi do jesiennych klimatów ☺
OdpowiedzUsuńBataty nie do końca mi podchodzą, ale może w takim wydaniu byłyby lepsze :)
OdpowiedzUsuń