Ciasteczka orzechowe - zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu



Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda robi się coraz bardziej kapryśna i na zewnątrz jest zimno, mokro i naprawdę nieprzyjemnie. 

Czy możemy coś zrobić, żeby poprawić nastrój? Ciastka i ciasteczka to zawsze przyjemne rozwiązanie. Dziś pokażę Wam naprawdę prosty i szybki przepis z którym poradzi sobie każdy łasuch. 




Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. 

Składniki:

  • 40 dag orzechów
  • 15 dag  zimnego masła
  • 20 dag cukru pudru


Pozostaje pytanie jakie orzechy wybrać? Świetnie sprawdzają się tradycyjne orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco poeksperymentować i użyć innych, które akurat szczególnie lubimy lub mamy pod ręką. Można także stworzyć własne mieszanki. Pamiętajmy tylko, żeby wybierać produkty wysokiej jakości, uprawiane i przechowywane w odpowiednich warunkach, jak choćby te oferowane przez SklepAgnex.pl, pełen zdrowych inspiracji kulinarnych dla każdego.

Przejdźmy do samych przygotowań. Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto.

Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się nie posklejały, gdyż potrafią nieco rozpłaszczyć. 

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pod koniec, warto mieć je na oku, gdyż naprawdę łatwo je przypiec. 

Z czym i jak jeść ciastka orzechowe?

Po wystudzeniu, warto przełożyć nasze ciastka do szczelnej puszki lub pudełka, w której nie będą narażone na działanie wilgoci. Bez przeszkód można je przechowywać przez dłuższy czas. 

Przepis jest ekstremalnie prosty, jednak jeśli chcielibyście nieco udoskonalić ciasteczka orzechowe, można dodatkowo polać je odrobiną czekolady, co znacząco wzbogaca smak wypieku.

Istnieje też wariant, w którym dodajemy do nich drobno posiekane suszone morele lub żurawinę. Pomysłów może być jednak znacznie więcej. W zasadzie wszystko zależy od Waszych  upodobań i smaków.

Dlaczego warto jeść orzechy?




Dlaczego warto przetestować ciastka orzechowe? Co jest w nich takiego wyjątkowego? Smakują po prostu świetnie, jednak to nie wszystko. Pamiętajmy też, że orzechy stanowią produkt o niezmiernie szerokim zastosowaniu i wielu prozdrowotnych właściwościach. 

Są one bogatym źródłem wielu witamin, zwłaszcza E i z grupy B. Oprócz nich, mają w składzie składniki mineralne, m.in. magnez, miedź i selen, czyli niezbędne elementy w każdej właściwie zbilansowanej diecie. 

W orzechach znajduje się też białko oraz sporo tłuszczów nienasyconych, które są potrzebne dla organizmu. Dzięki temu, orzechy stają się świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. 

Warto pamiętać, że w orzechach znajduje się sporo antyoksydantów, które aktywnie działają na korzyść urody i pięknego wyglądu, widocznie spowalniają procesy starzenia. Niektóre przeciwutleniacze, jak kwas elagowy, znajdujący się w orzechach włoskich, aktywnie wspomagają walkę z pojawianiem się chorób nowotworowych. 

Orzechowe słodkości - ciastka dla każdego    

Dzisiejszy przepis to tylko jedna z wariacji na temat ciasteczek orzechowych. Nawet w przypadku tych pysznych kuleczek możemy stworzyć niemal nieskończoną ilość wariantów. Bawmy się smakami, szukajmy własnych pomysłów i wykorzystujmy orzechy jak najczęściej w naszej kuchni. Są pyszne i stanowią źródło wielu niezbędnych substancji odżywczych.

A jaki jest Wasz pomysł na wykorzystanie orzechów w słodkich wypiekach? Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach.





10 komentarzy:

  1. O rany, przepis faktycznie prosty- a te ciasteczka nie rozjadą się totalnie podczas pieczenia|? Kiedyś robiłam podobne z płatkami owsianymi i mi się dosłownie rozlały na blaszcze podczas pieczenia...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy włoskie to moje ulubione, więc te ciasteczka zjadłabym w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję post na łakocie na zbliżające się święta! ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger