Zupa gulaszowa
Dzień dobry :-) Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj (klik), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego
- 3 czerwone papryki
- 500 g ziemniaków
- 2 większe marchewki
- 1 mniejsza pietruszka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
1. Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut.
2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki kroiłam w dość dużą kostkę. Całość gotujemy 15 minut.
4. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i paprykę słodką, oraz ostrą. Gotujemy 15 minut.
5. Teraz mąkę łączymy ze szklanką wody i koncentratem pomidorowym. Mieszamy, żeby wszystko się połączyło i wlewamy do naszej zupy gulaszowej. Jeszcze kilka minut gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Smacznego :-)
bardzo fajna, syci, rozgrzewa, pyszna:)
OdpowiedzUsuńPożywna zupa :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, najlepiej smakuje po zejściu z górskiego szlaku ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie zupki z mężem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Twoja prezentuje się niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńOj tak zaczyna się sezon na zupy. Chętnie skusze się na taką ❤️💙💚
OdpowiedzUsuńYammi, lubię treściwe zupy 😉
OdpowiedzUsuńDawno szukałam dobrego przepisu na tą zupke, chętnie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJedno z naszych ulubionych dań :) U mnie bez kminku, bo nie wszystkim domownikom jego smak odpowiada.
OdpowiedzUsuńwspaniała zupa
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńTo najbardziej rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna zupa na jesienno-zimowy czas. Bardzo ją lubię!
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńja z gulaszu zawsze wybieram mięso (i go nie jem, w sumie nie wiem, dlaczego) i myślę, że z tą zupą też bym tak zrobiła ;D
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda, muszę zrobić taką zupkę na coraz chłodniejsze dni.
OdpowiedzUsuń