Zupa gulaszowa



Dzień dobry :-) Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj (klik), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) 

Składniki:

  • około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego
  • 3 czerwone papryki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 większe marchewki
  • 1 mniejsza pietruszka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki 
  • sól
  • pieprz


1. Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut. 
2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki kroiłam w dość dużą kostkę. Całość gotujemy 15 minut.
4. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i paprykę słodką, oraz ostrą. Gotujemy 15 minut.
5. Teraz mąkę łączymy ze szklanką wody i koncentratem pomidorowym. Mieszamy, żeby wszystko się połączyło i wlewamy do naszej zupy gulaszowej. Jeszcze kilka minut gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Smacznego :-)






16 komentarzy:

  1. bardzo fajna, syci, rozgrzewa, pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupka, najlepiej smakuje po zejściu z górskiego szlaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie zupki z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Twoja prezentuje się niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak zaczyna się sezon na zupy. Chętnie skusze się na taką ❤️💙💚

    OdpowiedzUsuń
  6. Yammi, lubię treściwe zupy 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno szukałam dobrego przepisu na tą zupke, chętnie wypróbuje!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z naszych ulubionych dań :) U mnie bez kminku, bo nie wszystkim domownikom jego smak odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, bardzo lubię takie zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To najbardziej rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna zupa na jesienno-zimowy czas. Bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja z gulaszu zawsze wybieram mięso (i go nie jem, w sumie nie wiem, dlaczego) i myślę, że z tą zupą też bym tak zrobiła ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze wygląda, muszę zrobić taką zupkę na coraz chłodniejsze dni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger