Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg
Dzień dobry :-) Może nie wygląda, ale dla mnie smakuje rewelacyjnie. Pasta z pieczonych warzyw wg Agnieszki Maciąg, którą ja bardzo polubiłam. Znajdziemy w niej bakłażana, czerwoną paprykę czosnek, szalotki, oliwę, zioła prowansalskie i tradycyjnie sól, pieprz do smaku. Przepis pochodzi z książki "Smak życia". Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 1-2 średniej wielkości pokrojone bakłażany
- 3-4 czerwone papryki
- 1 obrana główka czosnku
- 5-6 szalotek
- odrobina oliwy z oliwek
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Bakłażana i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki obieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Na papierem do pieczenia i układamy na nim bakłażany, paprykę oraz cebulki. Całość skraplamy oliwą i posypujemy ziołami.
3. Pieczemy 5-10 minut i po tym czasie dodajemy obrany czosnek. Pieczemy kolejne 15-20 minut, aż warzywa staną się lekko przypieczone.
4. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Gdy ostygnął miksujemy je blenderem razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńTaka pasta musi świetnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sobie pastę z pieczonej papryki, muszę poeksperymentować z innymi warzywami :)
OdpowiedzUsuńTym razem propozycja nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńA to coś nowego jeszcze niejadłam
OdpowiedzUsuńFajna pasta, podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys taka paste i rzeczywiscie jest b. dobra. A wyglad? Jak to pasta ;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam jeść bakłażan i mi w ogóle nie smakował :)
OdpowiedzUsuń