Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, papryką i komosą ryżową



Dzień dobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkie papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • ser grana padano lub strata mozzarella
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka.
2. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek. Ja trochę środka zostawiłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do farszu. Cukinię oprószamy solą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do kurczaka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojony środek cukinii, oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy.
4. Na końcu dodajemy ugotowaną komosę ryżową, słodką paprykę i curry. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą.
5. Farsz nakładamy za pomocą łyżki do naszych wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy startym serem. 
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego :-)





14 komentarzy:

  1. Ostatnio mam szał na cukinie. Przepis zapisuje i zrobię jak wrócę z urlopu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje, lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz czesciej wykorzystuję cukinię w obiadach :) A tu kolejny fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thet looks amazing *_* I feel hungry now :D
    You have an amazing blog! <3

    I followed you. I hope you can follow me back so we can support each other <3

    http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dzisiaj była zapiekana cukinia, Twoja jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście uwielbiam sezonowe cuda z warzyw a cukinia jest jednym z moich ulubionych. Beti wracaj podziałać w grupie Kobiety Blogerki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. faszerowanej jeszcze nie robiłam w tym sezonie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) Mogłabym jeść cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio dostałam tyle cukinii, że już nie mogę na nią patrzyć ;) tego przepisu jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger