Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, papryką i komosą ryżową



Dzień dobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkie papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • ser grana padano lub strata mozzarella
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka.
2. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek. Ja trochę środka zostawiłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do farszu. Cukinię oprószamy solą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do kurczaka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojony środek cukinii, oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy.
4. Na końcu dodajemy ugotowaną komosę ryżową, słodką paprykę i curry. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą.
5. Farsz nakładamy za pomocą łyżki do naszych wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy startym serem. 
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego :-)





15 komentarzy:

  1. Ostatnio mam szał na cukinie. Przepis zapisuje i zrobię jak wrócę z urlopu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje, lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz czesciej wykorzystuję cukinię w obiadach :) A tu kolejny fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thet looks amazing *_* I feel hungry now :D
    You have an amazing blog! <3

    I followed you. I hope you can follow me back so we can support each other <3

    http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dzisiaj była zapiekana cukinia, Twoja jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście uwielbiam sezonowe cuda z warzyw a cukinia jest jednym z moich ulubionych. Beti wracaj podziałać w grupie Kobiety Blogerki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. faszerowanej jeszcze nie robiłam w tym sezonie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) Mogłabym jeść cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio dostałam tyle cukinii, że już nie mogę na nią patrzyć ;) tego przepisu jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I have been browsing online greater than three hours today,
    but I never found any fascinating article like yours.

    It is beautiful worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers
    made good content as you did, the net can be a lot more helpful than ever before.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger