Leczo z fasolką szparagową, papryką, cukinią i kiełbasą



Dzień dobry :-) Dziś u nas pochmurno, ale może być, troszkę oddechy się przyda :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam leczo z fasolką szparagową. Tak sobie próbujemy z różnymi dodatkami, było już z marchewką i polecam, bo naprawdę dobre, teraz fasolka, bo kupiłam z myślą, że będzie jako dodatek do mięsa, ale chłopakom zamarzyło się leczo, a fasolka już za długo by nie poleżała. U mnie porcja na dwa dni dla 3 osób, więc jeśli chcecie mniej to musicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 2 większe cukinie
  • 6-8 pomidorów 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy bez tłuszczu. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażmy do momentu, aż kiełbasa ładnie się nam przyrumieni.
2. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i podgotowujemy w osolonej wodzie. Jak będzie w miarę miękka to odcedzamy i dodajemy do warzyw i kiełbasy. 
3. Paprykę myjemy, kroimy na większe kawałki, dorzucamy do kiełbasy i cebuli. Podsmażamy. Jak by nam przywierało, to możemy dolać trochę wody (około pół szklanki wystarczy).
4. Jak papryka nam zmięknie dodajemy pokrojoną również w większe kawałki cukinię i dusimy. Pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas.
5. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Jak cukinia nam zmięknie, to dorzucamy do garnka pomidory, oraz posiekaną natkę pietruszki.
6. Dusimy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać passatę, ja nie dodaję, bo jak są świeże pomidory, to wolę tak. Gotowe :-) Smacznego :-)




18 komentarzy:

  1. Sausages with green beans and zucchini sound very good for my lunch.
    Thank you, Beata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo, a Twoje wygląda kusząco :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojaaa! smacznie to wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie, mam ochotę na leczo;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leczo, w każdej postaci! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj jadłam leczo :) robię zupełnie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy! It looks delicious!

    https://julesonthemoon.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. A u Ciebie znowu smakowitości...Ja nie powinnam tu zaglądać wieczorem bo zaraz się głodna robię..

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, leczo to jedno z moich ulubionych dań w lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. absolutely love this recipe Beata!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie 😋 muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dania jednogarnkowe. Nazywam je "co się nawinie" bo zazwyczaj wrzucam do garnka wszystko co mam w lodówce. Przepis wygląda ciekawie. Robiłam różne lecza ale z fasolką jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger