Kotlety warzywne z dynią
Składniki:
- około 300 g dyni piżmowej
- 3 marchewki
- 1 większa pietruszka
- kawałek selera
- pół cukinii
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy
1. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotowałam. Obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinię umyłam starłam na tarce o małych oczkach i dobrze odcisnęłam z nadmiaru wody. Dynię obrałam i również starłam na tarce o małych oczkach.
2. Na łyżce oliwy zeszkliłam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dałam do miski, dodałam jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka łyżek bułki tartej i wymieszałam.
3. Nabierałam porcje masy, formowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. U mnie kotleciki były z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej i marchewki :-) Smacznego :-)
fajne, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywne kotlety, więc chętnie wypróbuję ten przepis. 😊
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ☺
OdpowiedzUsuńale fajne te kotleciki
OdpowiedzUsuńAkurat sezon na dynie, można spróbować :)
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki nie mogą nie smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńO kurcze ale fajne! Kocham dynię i trzeba będzie przepisu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tymi kotletami :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuń