Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty



Dzień dobry :-) Moich domowników naszło na szparagi i pesto, do tego koniecznie makaron. Więc wyszło nam takie połączenie. Jest makaron, są szparagi i pesto z rukoli i mięty. Mięta dodaje super świeżości. Dodaliśmy też śmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście tak jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • makaron
  • pęczek szparagów
  • rukola
  • 2- 3 gałązki mięty
  • orzeszki nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ser garana padano 
  • 50 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwe extra virgin


1. Makaron gotujemy al'dente, tak samo nasze szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, miętę, miksujemy, dodajemy garść orzechów nerkowca, obrany czosnek i ponownie blendujemy, dodajemy trochę oliwy, sól, pieprz i straty ser garana padano. Ponownie blendujemy, jak smak nam odpowiada to zostawiamy, jak nie to dodajemy składniki, które nam polepszą smak.
3. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, do garnka dajemy makaron, wlewamy śmietankę, stawiamy na małym ogniu, dodajemy pesto i mieszamy do momentu, aż połączy się nam z makaronem. na końcu dodajemy szparagi, mieszamy i gotowe. Smacznego :-)





8 komentarzy:

  1. Nie lubię mięty, ale tutaj chyba by mi smakowała :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, choć u mnie musiałby być bez mięty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad na zielono. Zdrowo i smacznie i ładnie. Zjadłbym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego makaronu jeszcze nie robiłam, mój synek się ucieszy, bo lubi takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron i szparagi - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda znakomicie, pyszne szparagi i mięta dodająca świeżości. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger