Pulpeciki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym z czarnuszką



Pyszne pulpeciki z indyka z dodatkiem cukinii, do tego sos pomidorowy z czarnuszką i ryż. Moje dzieci pulpeciki uwielbiają, wymyślam im co rusz to nowe. Młoda zaczyna już sama jeść więc ma radochę jak dostanie swój widelec i może pałaszować. Pulpeciki bardzo lubi, wcięła dwa plus ryż, którego też fanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia przemycona czarnuszka, która nikomu nie przeszkadzała :-) Polecam, na pewno posmakują i dzieciom i dorosłym :-)

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g cukinii
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia


1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron.

Sos:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • czarnuszka
  • śmietanka 30 %


1. Jak pulpeciki będą usmażone, to wlewamy do nich passatę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, bazylię, pieprz, mieszamy. Pod koniec dodajemy czarnuszkę i śmietanę, mieszamy, jeśli potrzeba doprawić, to doprawiamy i gotowe :-)
Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami :-) Smacznego :-)





6 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze pulpetów mięsnych ze startą cukinią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne pulpeciki :) Lubię mięso z indyka, a teraz muszę sprawdzić jak indyk i cukinia stają się "jednym ciałem" ;) Danie wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię czarnuszkę - przepis zapisałam!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :) Muszę wypróbować.
    Pozdrawiam!
    My blog
    Instagram

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger