wtorek, 3 kwietnia 2018

"Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów" - Katharina E. Weyland



Miał ktoś z Was styczność z kuchnia opartą na ajurwedzie? Ja nie, dlatego bardzo zaciekawiła mnie ta książeczka. Autorka Katharina E. Weyland to certyfikowany coach, specjalizuje się w zdrowym odżywianiu, od wielu lat specjalizuje się  nauką płynącą z indyjskiej mądrości. Z jej ugruntowanej wiedzy i bogatego doświadczenia narodził się unikalny styl ajurwedy, który opiera się na prostocie i skuteczności. Jak dobrze wiemy, wszystko co proste jest najlepsze :-)

W książce znajdziemy krótki test, dzięki któremu dowiemy się jaką doszą jesteśmy i jaki jest nasz typ budowy i odżywiania. Jest w niej przede wszystkim dużo przepisów, których receptury są oparte na ajurwedyjskich zasadach , które zostały dopasowane do europejskiej sztuki kulinarnej i lokalnie dostępnych przepisów. 

Dlaczego Ajurweda "wiedza o życiu", kieruje się prawami natury. U jej podstaw leży rozumowanie, że człowiek zawsze żyje w zgodzie z naturą, oraz w naturze. Dlatego ta idea jest ponadczasowa i uniwersalna. To, gdzie nasze jedzenie rosło, wcale nie jest bez znaczenia, bo w ten sposób kształtowana jest jego jakość, jego pozytywna - lub negatywna - energia (prana), jego czystość i piękno. 

Wszystkie przepisy z książki, to dania oparte na naturalnych składnikach, zdrowe, bez cukru, takie, które przywrócą równowagę w naszym organizmie. Dzięki temu, że możemy określić u siebie i najbliższych zestaw dosz, dopasujemy do siebie właściwy sposób odżywiania. Przepisy jakie znajdziemy w książce to napoje i koktajle, pożywne śniadania, przystawki, zupy, dania główne, desery i przekąski. Niektóre z nich zostały opatrzone zdjęciami gotowej potrawy. Jeśli chodzi o dostępność produktów, to większość możemy spokojnie kupić. Przepisy są łatwe, czytelne, więc nie będziemy mieli problemu w wykonaniem. Na pewno są ciekawe. Myślę, że warto mieć taką pozycję na swojej półce i wypróbować przepisy w niej zawarte :-)








Tytuł: "Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produtków "
Autor: Katharina E. Weyland
Okładka: miękka
Stron: 127
Cena okładkowa: 39,30 zł



9 komentarzy:

  1. Fajnie się zapowiada to książka, nie znam kuchni ajuwerdyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wydana. Mogłabym przepisy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tą pozycją;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa publikacja, ten rodzaj kuchni jest mi obcy.
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Z lokalnych produktów" skusiło mnie, żeby sobie przejrzeć przy najbliższej okazji tę książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Książka warta przeczytania. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i poznać nowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...