Sałatka z pieczonym batatem, kurczakiem, awokado ...



Dzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od pysznej, zdrowej sałatki. Miałam straszną ochotę na jakąś i tak powstała taka z pieczonym batatem, kurczakiem podsmażonym w słodkiej papryce, do tego roszponka, awokado i pomidorki koktajlowe. Do tego zrobiłam sos z Mikstury Olei Cardio Dr Gaja , do którego dodałam troszkę miodu i sosu balsamicznego. Mikstura Olei Cardio to zdrowy olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki i ostropestu. To wszystko zostało połączone w jednym i ma dbać o nasze serce, ale nie tylko o nie. Jak wiemy olej lniany to kopalnia kwasów Omega -3, olej z wiesiołka dba o naszą skórę, z ostropestu dba o naszą wątrobę, a olej z czarnuszki to prawdziwy skarb, który ma szerokie zastosowanie. Olej mogą pić już dzieci od 3 - go roku życia :-) Sos do sałatki musicie dopasować smakowo pod siebie, więc podaję tylko ogólne składniki, miksturę możecie zastąpić oliwą. Miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • opakowanie roszponki
  • 1 batat
  • 1 pierś z kurczaka u mnie z wolnego chowu
  • 1 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych


Sos:



1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skraplamy olejem i oprószamy solą. Pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. Studzimy.
2. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy, oprószamy solą i słodką papryką. Studzimy.
3. Roszponkę myjemy, awokado obieramy, kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w ćwiartki. 
4. Na talerzu układamy najpierw roszponkę, potem resztę składników.
5. Składniki na sos mieszamy w miseczce, próbujemy, żeby smakowo dopasować pod siebie, my dodaliśmy więcej miodu, żeby sos był troszkę słodszy. Sosem skraplamy sałatkę :-)







7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger