Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta






Pyszne mini pączusie z ricotty, idealne na jeden raz. Naprawdę bardzo smaczne, robi się je szybciutko. Przepis znalazłam tutaj. Niestety nie miałam migdałowego amaretto, ale i tak smak był super. Takie pączusie zrobimy w pół godziny, tak szybko też znikają, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję. U mnie w lodówce już czeka ricotta i to dwa opakowania. Będziemy robić raz jeszcze podwójną porcję już tym razem :-)) Z podanych składników wychodzi około 30 sztuk. Miłego dzionka kochani :-)

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru + do posypania pączków
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Jajka miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
2. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy do jajek wymieszanych z ricottą. Miksujemy żeby składniki się połączyły.
3. W wyższej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej ( oleju powinno być tak na wysokość około 3-4 cm. 
Za pomocą dwóch łyżek nabieramy nieduże porcje ciasta, jedną nabieramy, a drugą zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Smażymy na ciemnozłoty kolor. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)








12 komentarzy:

  1. błyskawiczne i pyszne, jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Nigdy nie robiłam takich pączków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeurocze i takie na jeden kęs :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Babcia coś podobnego piecze i są super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku uwielbiam !! Ja to nazywam kuleczki serowe :P
    Obserwujemy? Zacznij i daj znać u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka kombinacja bardzo mi się podoba, muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Że znikają szybko to wcale się nie dziwię bo są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności ,przepis znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłabym! Ricotta musi dawać ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger