Ciasteczka kajmakowe z dżemem



Co zrobić z kajmakiem, który nam zostaje? Dodać do kruchych ciasteczek :-) Tak, zostało mi trochę kajmaku i tak sobie stał w lodówce. Moim panom zamarzyły się ciasteczka więc postanowiłam, że wykorzystam go do nich :-) Ciasteczka wyszły pyszne, kruche, do tego przełożone dżemem porzeczkowym. Polecam, bo fajniutkie :-) Jeśli chcemy wersję bardziej słodką, to możemy dodać około 20 g cukru. Miłego dzionka :-)

Składniki:

  • 180 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 puszki kajmaku (ok. 200g)
  • 1 jajko L
  • 20 g cukru (niekoniecznie)
  • dżem z czarnej porzeczki


1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto było za luźne dodajemy troszkę mąki i w drugą stronę, jak by nie chciało się ładnie zagnieść możemy dodać jeszcze kajmaku). Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika. 
2. Po upływie 30 minut ciasto wyjmujemy, dzielimy na porcje, które po musimy rozwałkować na około 2 mm. Następnie foremkami wykrawamy ciasteczka. 
3. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy w 200 stopniach około 7-8 minut. Studzimy na kratce, następnie przekładamy dżemem, nutellą, powidłem :-) Smacznego :-)







22 komentarze:

  1. Mam ochotę od razu spróbować! :) Lubię smak kajmaku, myślę, że ciasteczka są tak pyszne, że nie mogłabym się od nich oderwać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj wyglądają baaaardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być przepyszne bo wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zawsze ciastka kajmakowe kupowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie one urocze. Takie ciasteczka uwielbiam. Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne :) Zjadłabym!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki z kajmakiem są świetne :). Ciastek nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale one kuszą... mniammmm
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz... zabiorę sobie kilka do jutrzejszej porannej kawy :) Mogę? Pysznie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności:) Lubimy takie słodkie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe zjadła bym kilka do kawki

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam...Pychotka! Poproszę takie jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Raz przygotowywałem kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami ziemnymi - smakowały obłędnie! Podejrzewam, że te są równie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. urocze ciasteczka do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger