Roladki z indyka z salami, mozzarellą, bazylią i kurkumą



Pyszne roladki z indyka z salami, bazylią i mozzarellą, dodatkowo indyk zamarynowany w kurkumie, jako dodatek ziemniaczki pieczone z ziołami i serem grana padano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka)
  • około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi
  • kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii
  • olej Wielkopolski rzepakowy
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz


Ziemniaczki:

  • 6 większych podgotowanych ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • starty ser grana padano
  • sól
  • pieprz
  • olej Wielkopolski rzepakowy


1. Polędwiczki  z indyka przecinamy (nie do końca, tak na pół) nożem. Troszkę rozbijamy, oprószamy kurkumą, solą i pieprzem, polewamy odrobiną oleju i wcieramy w mięso z obu stron. 
2. Na mięcie układamy po 3 plasterki salami, po dwie kulki, które ja przekroiłam na pół i po kilka listków świeżej bazylii. Zawijamy roladkę, możemy ją spiąć wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą mięsa. 
3. Tak przygotowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju.

Ziemniaczki:
1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy około 30 minut. Podajemy z ulubioną surówką :-)

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski







9 komentarzy:

  1. aż zgłodniałam jak na nie patrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie roladki mięsne. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie przepyszne roladki!
    Właśnie na takie mam ochotę.
    Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie roladki :) Pysznie wyglądają, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje roladki wyglądają na bardzo, bardzo smakowicie. Lubię, kiedy po rozkrojeniu roladek ze środka ukazuje się taki apetyczny widok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I mam idealny przepis na kolejną domówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak one bosko wyglądają! Mniammmmmm
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny przepis! Zapisałam, w weekend zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger