piątek, 10 listopada 2017

Kruche rogaliki z budyniem



Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni. Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-)

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru)


Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
  • cukier puder do posypania rogalików


1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał gęsty budyń. Studzimy.
2. Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części.
3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zrumienienia się). Po wyjęciu studzimy, wystudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))







17 komentarzy:

  1. Wyszły Ci perfekcyjnie:) Ja również nie jadłam takich z budyniem, ale skoro polecasz, to chętnie kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam jednego rogalika do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne I słodkie maleństwa. Chętnie zjadła bym takiego do kawki 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne do popołudniowej herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robię właśnie rogaliki, ale nie z budyniem a z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają te rogaliki i na pewno obłędnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ostatnio "rogalikomania" zatem coś czuję, że niedługo zrobię o takie z budyniem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z waniliowym kremem, a budyń wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie finezyjne, śliczne rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie rogaliki, jak też z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne.
    Uwielbiam kruche rogaliczki.
    Te są po prostu urocze. Malutkie, piękniutkie.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dwa gryzy, które sprawiają, że dzień staje się piękny :)) Dzięki kochana za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie i smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...