Kruche rogaliki z budyniem
Przepis na te pyszne rogaliki znalazłam na blogu Izabela w kuchni. Z racji tego, że bardzo lubię je robić, a z budyniem nie robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-)
Budyń:
- 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
- 500 ml mleka Kilka ciekawych faktów o mleku znajdziecie w tym wpisie: Czy warto pić mleko?
- 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru)
Ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18%
- cukier puder do posypania rogalików
1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy go zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał gęsty budyń. Studzimy.
2. Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części.
3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zrumienienia się). Po wyjęciu studzimy, wystudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))
Wyszły Ci perfekcyjnie:) Ja również nie jadłam takich z budyniem, ale skoro polecasz, to chętnie kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa miałam okazję spróbować z budyniem i uwierz mi, że naprawdę warto. Obecnie mam chęć wypróbować z marmoladą.
Usuńporywam jednego rogalika do herbatki :)
OdpowiedzUsuńPyszne I słodkie maleństwa. Chętnie zjadła bym takiego do kawki 😊
OdpowiedzUsuńidealne do popołudniowej herbatki ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię właśnie rogaliki, ale nie z budyniem a z marmoladą :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZ budyniem? Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te rogaliki i na pewno obłędnie smakują :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio "rogalikomania" zatem coś czuję, że niedługo zrobię o takie z budyniem :D
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kruchego ciasta z waniliowym kremem, a budyń wymiata :)
OdpowiedzUsuńJakie finezyjne, śliczne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki, jak też z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche rogaliczki.
Te są po prostu urocze. Malutkie, piękniutkie.
Pozdrawiam! :)
Dwa gryzy, które sprawiają, że dzień staje się piękny :)) Dzięki kochana za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńSą takie puchate :)
OdpowiedzUsuńJakie to jest pyszne. W tym tygodniu robiłam już dwa razy, do środka budyń, budyń i orzechy czy z dżemem - hulaj dusza. Pozdrawiam i dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńA czy do składników do ciasta nie idzie proszek do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać łyżeczkę, ale przy cieście kruchym nie jest on konieczny :-)
UsuńIle wychodzi sztuk z porcji ? I na ile kulek rozdzielić ciasto?
OdpowiedzUsuńCiasto ja dzielę na trzy części. Potem każdą wałkuję na dość cienki placek. Nie pamiętam ile wychodzi, bo rogaliki były zjadane na ciepło, ale wychodzi dość sporo :-)
UsuńDo ciasta nie dodaje się żółtek?
OdpowiedzUsuńNie. Nie ma ich w przepisie.
Usuń