Ciasto pyszna delicja



Pyszne ciasto z powidłem śliwkowym, delicjami i masą z serka mascarpone i śmietany. Lekkie, mięciutkie, rewelacja. Zniknęło szybko, miała być w-z, ale mój syn ostatnio wymyśla z czym by zjadł ciasto. On myśli, a ja potem robię i tak eksperymentujemy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, bo powidła i delicje (ja dałam wiśniowe) tą słodycz niwelują. Polecam, bo smaczniutkie :-) Miłego dnia :-)

Blaszka 24 x 34 cm

Składniki ciasto:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demarara Diamant
  • 50 g kakao
  • 140 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 opakowania ciastek delicje (u mnie wiśniowe)
  • 200 g powidła śliwkowego


Polewa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 30 g masła


Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
2. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miseczki, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Gorące wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm ciasto z blaszką puszczamy na podłogę (wtedy nie opada). Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy na dwa blaty.


Masa śmietanowa:
1 Do misy miksera przekładamy serek i śmietanę, ubijamy, dodajemy cukier puder.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Studzimy.

Przełożenie ciasta:
blat ciast - powidło śliwkowe - ciastka delicje (ja dałam galaretką do spodu) - masa śmietanowa - blat ciasta - polewa

Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki :-) Smacznego :-))


#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant








16 komentarzy:

  1. ostatnio mam straszną ochotę na takie pyszne ciasto....przepis sobie podkradłam i będę popołudniu pichcić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ciasto to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!!! I wszystko to, co lubię: ciemne ciasto, mascarpone,delicje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne...o matko... a miałam nic nie piec słodkiego...;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo smacznie :) ❤ Z delicjami jeszcze smaczniej 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż nabrałam ochoty na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki. Na pewno świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje :) Kiedyś jadłam to ciasto u znajomej. Jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada tak bardzo apetycznie że mi autentycznie slinka cieknie:) pozdrawiam karolina

    OdpowiedzUsuń
  11. przekładaniec pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę napisać jakie wymiary blaszki muszą być. Pozdrawiam serdecznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszę powiedzieć ile to jest 140g mąki i 50 g kakao (ponieważ nie mam wagi kuchennej) a chciałabym aby proporcje były dobre

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger