Ciasto pyszna delicja
Blaszka 24 x 34 cm
Składniki ciasto:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demarara Diamant
- 50 g kakao
- 140 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 opakowania ciastek delicje (u mnie wiśniowe)
- 200 g powidła śliwkowego
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 30 g masła
Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
2. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miseczki, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Gorące wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm ciasto z blaszką puszczamy na podłogę (wtedy nie opada). Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
1 Do misy miksera przekładamy serek i śmietanę, ubijamy, dodajemy cukier puder.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
blat ciast - powidło śliwkowe - ciastka delicje (ja dałam galaretką do spodu) - masa śmietanowa - blat ciasta - polewa
Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki :-) Smacznego :-))
#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
ostatnio mam straszną ochotę na takie pyszne ciasto....przepis sobie podkradłam i będę popołudniu pichcić :D
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to ja się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!!! I wszystko to, co lubię: ciemne ciasto, mascarpone,delicje...
OdpowiedzUsuńwarte pracy :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne...o matko... a miałam nic nie piec słodkiego...;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Ciasto wygląda bardzo smacznie :) ❤ Z delicjami jeszcze smaczniej 😊
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na słodkie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. Na pewno świetne! :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Kiedyś jadłam to ciasto u znajomej. Jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wyglada tak bardzo apetycznie że mi autentycznie slinka cieknie:) pozdrawiam karolina
OdpowiedzUsuńprzekładaniec pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńProszę napisać jakie wymiary blaszki muszą być. Pozdrawiam serdecznie ☺
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć ile to jest 140g mąki i 50 g kakao (ponieważ nie mam wagi kuchennej) a chciałabym aby proporcje były dobre
OdpowiedzUsuń