Bataty faszerowane salami, pistacjami, pomidorem, chili i oliwką



Pyszne faszerowane bataty, tym razem dodałam do nich pistacje, chili, suszone pomidory, oliwki i salami. Do tego sos czosnkowy. Mniam, mam nadzieję, że tak lubicie :-) Miłego dnia kochani :-)

Składniki 3 porcje:

  • 3 większe bataty
  • sól
  • 2 papryczki chili
  • garść pistacji
  • oliwki zielone
  • kulki mozzarelli (ja dałam 6 sztuk)
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka plasterków salami


Sos czosnkowy:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz


1. Bataty szorujemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na pół, oprószamy solą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim bataty. Zapiekamy w 200 stopniach około 40 minut. Studzimy.
2. Łyżką do lodów wydrążamy miąższ (ale nie cały, zostawiamy trochę na spodzie i po bokach), kroimy go w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski.
3. Suszone pomidory, oliwki, papryczkę chili kroimy, tak sami salami. Pistacje obieramy, nożem rozdrabniamy.Kulki mozzarelli kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do miski do pokrojonych batatów, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążone bataty.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy nafaszerowane bataty około 15 minut. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym ( czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy). Smacznego :-)

#myAmbition









Dla wszystkich czytelników bloga 10% zniżka na produkty Ambition - hasło
ZDROWA-JESIEŃ sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017 roku). 






10 komentarzy:

  1. lubię bataty i za rzadko je jem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za batatami, ale w tej odsłonie wyglądają smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy w życiu nie jadłam batatów... trzeba spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny pomysł na bataty :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio tez piekłam bataty. Twoje są fajnie nafaszerowane <3 mniam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wiosennie :) i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna propozycja na przekąskę....

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię bataty :) fajnie je nadzialas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger