"Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" Zuza Zak
Autorka książki Zuza Zak nie mieszka w Polsce. Gdy miała osiem lat wyjechała z rodzicami do Anglii. Tam mieszka i tam też miała premierę książka w wersji anglojęzycznej, która teraz ukazała się w Polsce nakładem Wydawnictwa Egmont. Przepisy to nasza tradycyjna kuchnia w nowej odsłonie. Jak pisze autorka "chciała pokazać polską kuchnię z różnych stron" w nieco innym wydaniu.
Książka ma swój specyficzny klimat. Oprócz przepisów są też opowiadania, przemyślenia autorki m.in o historii Polski, które połączone są z tradycjami jakie panują w naszym kraju. Przepisy zebrane w książce to przepisy, które niby pamiętają czasy PRL - u np. ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem i przepisy już bardziej na czasie, unowocześnione np. leniwe z ricottą. Korzysta ona z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale też nie boi się ich unowocześnić. Przepisy pochodzą z różnych rejonów Polski, są bardzo różnorodne i ciekawe. Książka jest cudnie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami potraw , oraz starymi zdjęciami i zdjęciami przyrody. Autorka każdy przepis opisała, informuje skąd pochodzi, jak go zrobić, żeby wyszedł i jakie składniki będą najlepsze do wykonania go. Przy każdym mamy też informację o ilości porcji.
Książka podzielona jest na 9 rozdziałów. Śniadania to kilka klasyków takich jak naleśniki z serem i cynamonem, czy jajecznica z podsmażaną cebulką, jest też puszysty omlet z duszonymi owocami, czy chrupiący gzik z żytnim chlebem :-) Jest też kilka przepisów na chleb, bułki, czy chałkę. Zupy, letnia zupa ze szczawiu i młodych pokrzyw, pożywny barszcz ukraiński, żurek na zakwasie, zupa grzybowa z chrupiącym makaronem. W rozdziale mięsa znajdziemy chrupiącą kaczkę z sosem jabłkowo - orzechowym, jest też kotlet z sarniny z sosem śliwkowym, królik pieczony po czesku z kminkiem. Kolejne są ryby i tutaj mnie zaciekawiła pieczona makrela z wiśniami, czy piernikowa sałatka z łososiem. Warzywa, rośliny strączkowe i kasze to przepyszna mazurska babka ziemniaczana, jarzyny po cygańsku, czy kurki z kostkami z kaszy i lubczykiem dla ukochanego, są też surówki do ryby. Kluski i pierogi z instrukcja lepienia pierogów na dwa sposoby i przepisy na wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem, różowe letnie pierogi z truskawkami i waniliową bita śmietaną, mamy też leniwe, kopytka, knedle ziemniaczane, pyzy i wiele innych przepisów. Zakąski do tego działu trafiły babeczki z kminkiem na morzu czarownej papryki czy wiejskie śledzie z oliwą i cynamonem, albo liście pokrzywy w cieście piwnym z sosem musztardowo - miodowym (mniam). Oczywiście są też słodkości rozdział ciasta i desery to soczysta szarlotka z cynamonem i bezą, karpatka z kremem waniliowym z kardamonem, mazurek z solonym kajmakiem i pekanami, fajnie zapowiada się też pijany tort czekoladowo - orzechowy :-). Zakończenie to koktajle takie z alkoholem i tutaj posmakujemy np. czekoladowego martini z przyprawami, śnieżynki, czy kremowego grzanego piwa po góralsku (przyda się przepis, bo zima nadchodzi :-)) Jest troszkę tych smakowitości do wypróbowania :-).
Tytuł: "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Autor: Zuza Zak
Okładka: twarda
Stron: 256Okładka: twarda
Cena okładkowa: 69,99 zł
Wydawnictwo: Egmont
Kolejna świetna książka i rewelacyjna recenzja :) Super!
OdpowiedzUsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by ją mieć :)
Książka super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Fajnie. Bardzo polska okładka :) Podoba mi się
OdpowiedzUsuń