Ciasto pyszny Michałek



Pyszne, lekkie ciasto kakaowe z powidłem śliwkowym, masą na bazie serka mascarpone i śmietany z czekoladkami Michałki. Na to polewa z gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

blaszka 24x34 cm

Ciasto ciemne:

  • 7 jajek L
  • 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego
  • 140 g mąki tortowej typ 450
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa michałkowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • około 20 - 25 dkg czekoladek Michałki


Dodatkowo:

  • 250 g powidła śliwkowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 4 łyżki mleka 2%
  • orzeszki ziemne nie solone do dekoracji


Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
2. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miseczki, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Gorące wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm ciasto z blaszką puszczamy na podłogę (wtedy nie opada). Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy na dwa blaty.

Masa:
W misie miksera ubijamy serek mascarpone razem z śmietaną 30%. Nie ubijamy długo, żeby masa nam się nie zważyła. Następnie do masy dajemy pokruszone lub starte na tarce Michałki. Miksujemy, żeby połączyły na się z masą. Nie dodajemy już cukru, bo czekoladki są wystarczająco słodkie i osłodzą całą masę.

Polewa:
Do rondelka nalewamy wodę do wysokości tak 1/3. Czekoladę kruszymy do miski, dodajemy masło, mleko i stawiamy na garnku. Wszystko topimy w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą polewę dajemy na wierzch ciasta i od razu posypujemy posiekanymi orzeszkami.

Przełożenie ciasta:
blat ciasta  - smarujemy powidłem - masa michałkowa - drugi blat ciasta - polewa - orzeszki




17 komentarzy:

  1. Uwielbiam Michałki, a więc to jest ciacho dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ja na to? Bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie na widok tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciacha :) Muszę wykorzystać przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi pozostaje tylko popatrzeć. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta bardzo lubię :) Pyszności Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam takiego ciasta. Z pewnością by mi zasmakowało, bo bardzo lubię Michałki :) Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciacho prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności, idealne ciacho do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciacho! Idealne na jesień na poprawę humoru :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda, zaraz skopiuję przepis :) no i wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię michałki... ciasto też musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a białe michałki mogą być ??

    OdpowiedzUsuń

























































  14. wspaniale wygląda bardzo lubię michałki moje smaki zapraszam na bloga

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam Michałka ale całkiem inaczej pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger