Keks
Witajcie w poniedziałek. Jak tam weekend ?? U mnie bardzo intensywny, zabrakło czasu na wiele rzeczy. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny keks. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Polska" robię go od dawna, bo wychodzi i jest bardzo smaczny. Tym razem do środka dodałam mieszankę keksową od Helio. Zmniejszyłam też ilość cukru. Keksówka 11x30 cm. Miłego i słonecznego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 15 dkg masła (temp pokojowa)
- 15 dkg cukru pudru
- 5 jajek L
- 30 dkg mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mieszanki keksowej u mnie Helio
- szczypta soli
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Bakalie posypujemy łyżką mąki tartej i mieszamy.
2. Do zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Ostatnio same słodkości u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMój synek bardzo lubi keks. Mam zamiar zrobić na Wielkanoc:)
OdpowiedzUsuńkeks bardzo lubię, takie domowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i bardzo smaczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię keksy. Twój wygląda rewelacyjnie i chętnie bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńLubię :-)
OdpowiedzUsuńweekend intensywny i u mnie ale przy takiej pogodzie zdecydowanie pozytywny :) a Twój keks prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmmmm... do herbatki jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetyczne, ale to chyba jedyne ciasto, do którego nie mogę się przekonać - ups;)
OdpowiedzUsuńKeks to jedno z moich ulubionych ciast. Takie napakowane bakaliami. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka ;)
OdpowiedzUsuń