czwartek, 26 stycznia 2017

"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej




Katarzyny Bosackiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Publicat ukazała się jej książka "Bosacka po polsku". Jak pisze autorka, jej książka jest dla wszystkich, którzy mają w domu podstawowy sprzęt kuchenny czyli nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Dla tych, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości daniami które znają, ale które są przyrządzone i podane inaczej. Tak właśnie jest, przepisy są tradycyjne, przyrządzone inaczej, bardziej kolorowo i smacznie. Do każdego dania autorka dodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach. 

Książka podzielona jest na:

przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-)



przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie).



zupa nasza duma narodowa:  znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik, pyszny krem z kurek i inne




dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów


oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta



Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne, kolorowe i proste do wykonania. Na pewno w najbliższym czasie mam zamówienie od mojego syna na pierogi. Książka jest bardzo ładnie wydana z pięknymi zdjęciami, produkty w przepisach ogólnodostępne, przepisy ciekawe, smaczne, dania bardzo kolorowe, na pewno przygotowane potrawy zachęcą dzieci do zjadania tak kolorowych smakołyków. Polecam Wam ją bardzo, każdy będzie z niej zadowolony i wykorzysta wiele ciekawych przepisów które w niej znajdzie :-)


Tytuł: "Bosacka po polsku"
Autor: Katarzyna Bosacka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Publicat
Okładka: twarda
Stron: 167
Cena: 44,90 zł

11 komentarzy:

  1. mam jej 2 książki, tę chętnie przeczytam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Książek kucharskich w domu nigdy za wiele :) Bardzo ładnie pokazane przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię Panią Kasie, chętnie przeczytam książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubiłam Jej program "wiem co jem", książka też wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesująca książka, aż ma się ochotę popróbować te wymienione przez Ciebie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie sięgnę po tą książkę - piękne ilustracja, a to lubię w książkach z przepisami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rynek jest zawalony książkami kulinarnymi Sama lubie kupowac a później nie zaglądam do nich często Uwielbiam takie propozycje i te cudowne ilustracje

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajna książka ! Muszę się jej bliżej przyjrzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakoś nie przepadam za tą Panią, ale patrząc na przepisy to chętnie bym się zaznajomiła z tą książką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi są super :) Przewertuję książkę jak mi wpadnie w ręce, a nuż mi się spodoba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...