Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
Hej :-). Takie rogaliki ostatnio wszędzie krążą z 3 składników. Moi panowie nie chcieli ciasta, ale rogaliki chętnie, więc z młodym robiliśmy w sobotę wieczorem. Rogaliki pyszne, kruche, przepis prosty, do środka marmolada, nutella lub coś innego, co kto lubi. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Rogalików z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk, ale znikają ekspresowo, więc można zrobić podwójną porcję :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-).
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (250 ml)
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 250 g masła
Dodatkowo:
- marmolada u mnie
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło. Siekamy je na drobniejsze kawałki, dodajemy śmietanę i zagniatamy (ma nam powstać gładkie ciasto). Ciasto owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie, ciasto wyjęłam, podzieliłam na 4 części, stolnicę posypałam troszkę mąką, żeby ciasto się do niej nie przylepiało, jedną część rozwałkowałam, pozostałe dałam do lodówki i wyjmowałam sobie po kawałku. Ciasto rozwałkowałam cienko, wycięłam koło (na ciasto położyłam talerz, może być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut, do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-). Smacznego :-))
Uwielbiam rogaliki z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńJa ja dawno ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńcudowne, takie do chrupania o każdej porze dnia;)
OdpowiedzUsuńno muszę, muszę, muszę... i normalnie upiekę jutro takie rogaliki :) myślę, że trzech składników, to nawet takie kulinarne beztalencie jak ja - da radę! :D
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż takie rogalki! :))))
OdpowiedzUsuńKochana mogę Cię prosić o poklikanie TUTAJ? Będę wdzięczna :*
Proste, a tyle radości ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy
nie mogłam się oprzeć i zrobiłam :-)
Usuńnadziałam budyniem
wyszły naprawdę wspaniałe
i też zniknęły ekspresowo ;-)
Ojj mam słabość do takich słodkich, kruchych rogalików :))
OdpowiedzUsuńSuper, też bym się skusiła na takie rogaliki :) ciekawe to ciasto z 3 składników :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je schrupała :)
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam takich domowych rogalików.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńRogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem ponieważ moja babcia je robiła i były przepyszne! Twoje rogaliki również wyglądają bardzo kusząco i chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ciastka na prawie samej śmietanie właśnie, były pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliczki :)
na rogaliki to ja zawsze bardzo chętna jestem :)
OdpowiedzUsuńostatnio przymierzam się do tych rogalików :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;) i jak widać nie potrzeba wielu składników.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ^^
Właśnie zrobiłam i są przepyszne. Dzięki za inspiracje. A i jeszcze w lodówce schladza się ciasto łaciate Pozdrawiam Dorota ☺
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, ale spróbuję przerobić na wersję wegańską :)
OdpowiedzUsuń