piątek, 7 października 2016

"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki



Hej :-). Dzisiaj tak jak zapowiadałam wczoraj mam dla Was recenzję książki "Tajniki suszenia żywności", jak w pełni wykorzystać działanie dehydratora. Jak wiemy, suszone produkty, które zrobimy sobie sami w domu będą o wiele zdrowsze od tych kupionych, które zawierają niestety przeróżne dodatki niekoniecznie dla nas zdrowe. Ja się zdziwiłam, jak przeglądałam książkę, że tyle produktów można ususzyć i że wyglądają po ususzeniu tak apetycznie :-) Oprócz recenzji jutro konkurs. Mam do rozdania dla Was dwie takie książki więc zapraszam jutro :-)

W książce znajdziemy:
Pierwszy rozdział są to podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-)

Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj :-), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-)




Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-)



Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji.


W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz


Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce.


Rozdział siódmy to krakersy i chlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami włoskimi i żurawiną, chlebek cukiniowy, chlebek pomidorowy


Rozdział ósmy to zioła i przyprawy: suszone zioła, cebula i czosnek w proszku, sproszkowane warzywa, słodka papryka w proszku, suszone płatki chili


Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje i wskazówki, dzięki którym przygotujemy w dehydratorze zdrowe i smaczne śniadaniowe przekąski takie jak granola, czy naleśniki.

Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza

Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-)

Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry.

Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia.

Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-))))


Za książkę dziękuję: 


10 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ta książka i chętnie bym się w nią zaopatrzyła

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka książka bardzo by mi się przydała.

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie odważyłabym się suszyć mięsa i ryb ale reszta tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. nawet nie wiedziałam, że tak fajnie można niektóre rzeczy wysuszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa książka :) ja nie suszę, więc nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się zagłębiła w lekturę tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam suszone banany i chętnie zrobiłabym je sama w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Krakersy, ruloniki zachwycają! A te suszone kiwi? Nie wiedziałam, że można je suszyć!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatna książka. Dla każdego. Ładne wydanie :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa książka z pięknymi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...