Ciasto Świętego Jakuba



Hej :-) Dziś kolejne ciasto, mam trochę zaległości jeśli o nie chodzi ;-). Jest pyszne, nie za słodkie, ale trochę pracochłonne. Potem smak wynagradza wszystko, więc warto zrobić :) Blaszka 24x34 cm. Udanego weekendu Wam życzę :-))

Inspiracja: klik

Składniki ciasto:

  • 3,5 szklanki maki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Beza:

  • 6 białek
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych)


Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła


Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy  z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (można piec razem lub osobno). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku gesty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.

Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to danie przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl


32 komentarze:

  1. Cudowne ciasto. Oj zjadłabym duży kawałek 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście pracy nieco wymaga,ale jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam je już gdzieś, ale nie miałam czasu zrobić ;) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko ,ale pięter...superaśne.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bosko <3 ależ bym wszamała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności, chętnie poczęstowałabym się, no ale przez monitor nie da rady :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym, ale za trudne dla mnie:( Z ciastami jestem trochę na bakier...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli smak ciasta wynagradza wszystko to warto się poświęcić, z przyjemnością zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten Jakub to miał smaki i smaczki :) Piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beti, jestes bardzo zdolna ciasto wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto wygląda pysznie. Chętnie bym zjadła, tak kusi z monitora :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mam w planach to ciasto, zabieram się za nie ale jakoś zabrać nie mogę...Twoje wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie i fakt, że nie jest za słodkie też zachęca...ale to, że wymaga czasu do przygotowania już nie bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie słyszałam nigdy o nim, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No dobrze jestem gotowa działać z tym plackiem ale trochę nie rozumie co z tymi 6 plackami skoro mowa o 3 .
    Mogłabyś jeszcze raz wyjaśnić składanie tego placka ,prosze .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ma być 6 placków, na 3 nakładamy piankę wiśniową z wiśniami i na to te 3 pozostałe ciasta (placki) i pieczemy. Potem przekładamy masą budyniową.

      Usuń
    2. Dzieki za info a ja działam oczywiście fotkę prześle

      Usuń
  17. Witam
    Jestem gotowa działać z tym ciastem tylko nie zabardzo rozumiem składania tego ciasta bo robimy 6 kawałków a w składaniu mowa o 3 .Czy mogłabyś jeszcze raz wyjaśnić składanie ,bardzo prosze .
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam to ciasto. Mogę wpaść na kawałek?:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy Wiśniewski mozna zastąpić innymi owocami ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Do pieczenia tych plackow nie uzywamy blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używamy. Wałkujemy takie prostokąty, jakie mamy blaszki :-)

      Usuń
  21. jeszcze takiego ciasta nie widzialam, wyglada przepieknie. Musze zapisac przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ile waży kisiel?

    OdpowiedzUsuń
  23. Piecze się trzy placki które składają się z 2 kruchych i pianki w środku ???

    OdpowiedzUsuń
  24. Totalna klapa beza wyszła płaska...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger