wtorek, 22 września 2015

Rożki z ciasta francuskiego z jeżynami



Hej :)) Od dzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj (clik). Polecam, bo są naprawdę super :)


Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • jeżyny
  • cukier
  • jajko



Lukier:

  • woda
  • cukier puder
  • sok z cytryny



Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka jeżyn i posypuję je cukrem. W miseczce roztrzepuję jajko i smaruję nim brzegi ciastek.


Następnie ciasto składam na pół po przekątnej, tak żeby wyszedł trójkąt. Boki dociskam widelcem. Nożem robię jeszcze otworki wentylacyjne. Gotowe rożki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smaruję jajkiem. Piekę w 200 stopniach około 30 minut. 


Jeszcze ciepłe, lub ostudzone rożki można polukrować. Do miseczki dajemy cukier, troszkę soku z cytryny i wodę (ja dawałam na oko). Mieszamy.


18 komentarzy:

  1. Robię takie czasami. Szybko i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ tu oczy można nacieszyć! :)) Lubię różne zawijasy francuskie z owocami, u mnie najczęściej ananas, śliwka lub brzoskwinia, posypane cukrem z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mi ślinka cieknie na ich widok. Z jeżynami nie robiłam deserów. To błąd. Muszę go naprawić. Pysznie wyglądają Twoje rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. halo Rożku jeżynkowy :) smakowicie to upichciłaś :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, wzroku nie mogę oderwać :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takich trójkącików :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj ciasto francuskie to coś co ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też czasem robię podobne, pyszne domowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  9. nooo, ricotta i jeżyny, mniam! jeżynami zajadałam się będąc dzieckiem <3 fajnie!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają, po prostu, jak z dobrej cukierni :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Super :) Chętnie bym posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  12. O dziwo jeszcze nigdy takich nie robiłam. Muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię takie szybkie ciacha z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...