poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto Afrykańczyk



Hej :)) Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :))


Składniki ciasto makowe:

  • 15 dag margaryny lub masła
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu płynnego
  • 1 mała łyżeczka kakao
  • 30 dag maku
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej sparzony i zmielony mak. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. 


Składniki placek biały:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.


Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki dowolnego koloru
  • 1 łyżka masła



Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić.


Krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy



Żółtka z mąką ziemniaczaną i pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.


Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa.



20 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje, a jeśli nie jest za słodkie to już go chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, jeszcze się z takim nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Wielbicieli maku u mnie nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto. Trochę pracy przy nim, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie składane ciasta z różnymi składnikami. Wymagają trochę pracy ale są genialne. Kiedy patrzę na Twoje to już bym sięgnęła po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmniam! jaki pyszności! Badzo bardzo chcę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przekładaniec :). Lubię ciasta z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. się uspokoi i przestanie kusić tymi pysznościami!... :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka śmieszna nazwa :D
    Kiedyś czytałam przepisy na Pijaka czy Oczy Markizy (kto czego nie wymyśli). A lata świetle temu bardzo śmieszyły mnie Fale Dunaju... :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie pyszności ! Super kolorki i na pewno super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny przekładaniec, widać, że pracochłonny, ale smak chyba wynagradza wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne ciasto :) Fajne ma warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam ;jaki jest przepis na polewę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...