środa, 26 listopada 2014

Kurczak w miodzie, migdałach i słoneczniku z ryżem dzikim :)



Hej :) Mało dziś widać he, mgły, mgły i jeszcze raz mgły. Takiej pogody nie lubię, bo jest nieprzyjemnie jakoś :( Żeby sobie uprzyjemnić, to taki kurczak ostatnio powstał, kolorowy, aż oko cieszą te kolorki. Filet zamarynowany w miodzie i oliwie, a później obtoczony w migdałach i słoneczniku, u mnie usmażony, można zapiec w piekarniku. Do tego marchewka, seler i cebulka podsmażona i wymieszana z ryżem :)


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • migdały płatki
  • słonecznik
  • świeże oregano
  • 2 torebki ryżu dzikiego Britta
  • 2 marchewki 
  • seler
  • cebula
  • masełko klarowane do smażenia



Kurczaka marynujemy w miodzie wymieszanym z oliwą z oliwek tak z 30 minut przed smażeniem. Po tym czasie do miseczki dajemy płatki migdałów i słonecznik, żeby w nich obtoczyć kurczaka. Smażymy na brązowy kolor na patelni lub wkładamy do naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach jakieś 20 minut. Marchewkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym masełku smażymy wszystko. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jak ryż będzie gotowy i warzywa miękkie to wrzuciłam ryż do warzyw i wymieszałam. Na talerz wyłożyłam ryż z warzywami, na nich kurczaka i posypałam go oregano :)




19 komentarzy:

  1. wspaniały obiad, soczysty, słodkawy kurczak no i ten ryż, ekstra :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie na obiad? Pyszne. Z takimi dodatkami? Jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie soczyste mięso. Na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, kolorowe danie - a ten rozkrojony kurczak wygląda na tak apetycznie ;-) naprawdę świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory! Zdrowy i pyszny obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na kurczaka. Prezentuje się mega apetycznie :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale danie ,no ,no ,jak w restauracji ,piękne kolory.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie! chętnie zrobię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, zjadłabym takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z takimi dodatkami musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem ciekawa tego smaku! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny kurczak z miodową nutą! :) Piękne kolorowe zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow ale długi tytuł, ale nie ma co sie czepiać bo to samo dobro :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Beti, po powrocie do naszej pracości chętnie spożyję taki obiadek :) zamawiam znaczy! :P

    OdpowiedzUsuń
  15. bez miodu bym chętnie spróbowała, chociaż miód pewnie nie jest aż tak wyczuwalny ? :) ;p

    OdpowiedzUsuń
  16. połączenie kurczaka z miodem pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam dodawać miodu do kurczaka, nadaje fajnej słodyczy, nie mylić z cukrem!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda fantastycznie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...