wtorek, 6 maja 2014

Pyszne ciasto Latte Macchiato :)



Witam :)) Dzisiaj pyszne ciasto, które robiłam na weekendzie majowym. Lekkie, smaczne, nie jest za słodkie z nutą kawy, no po prostu pyszne :) Co będę czarowała :)) Przepis trochę zmodyfikowałam ( chodzi o masę, bo nie miałam w domu mleka w proszku). Zamiast masy właśnie z mlekiem u mnie trochę śmietany kremówki, ciut żelatyny, serek homogenizowany waniliowy i wyszło idealnie :) Blaszka 25x35 cm Polecam :)

Inspiracja: tutaj

Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę (trzeba miksować dłuższą chwilę). Dodać do masy olej i wodę, cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, oraz solą. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż wszystko się nam ładnie połączy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut (do suchego patyczka). P tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy na chwilę. Jak temperatura spadnie, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Krem:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Poncz:
  • kawa
  • likier amaretto

Dodatki:
  • 1,5 paczki biszkoptów okrągłych
  • kakao

Żelatynę rozpuszczamy w letniej wodzie ( ja rozpuściłam w tak około 5 łyżkach wody). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy, jeśli ktoś woli słodszą masę to dodajemy cukier puder. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę nam stężała.
Biszkopty nasączamy kawą wymieszaną z likierem amaretto. 
Na pierwszy blat ciasta wykładamy trochę masy, na nią nasączone biszkopty, które posypujemy kakao,  drugi blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy (stroną z kremem) biszkopty. Wierzch pokrywamy ostatnio porcja kremy, nakładamy na niego nasączone biszkopty i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.




13 komentarzy:

  1. Super prezentuje się to ciasto :) Idealne dla wielbicieli kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beti, ale mi smaku narobiłaś :) uwielbiam takie ciacha :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. wygląda zbyt rewelacyjnie.. <3
    nie mogę, musze kawałek mi ukraść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je już kiedyś i było całkiem smaczne :) Z tym, że dla mnie obecność mleka w proszku w masie była właśnie dużym plusem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ciachooo ,ja nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda kusząco :) Z kawą to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Istna rozpusta, rewelacja! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak tu teraz przestać myśleć o takim ciachu...?

    OdpowiedzUsuń
  10. nooo, nie wiem nie wiem, koleżankooooo...ja bym nie wpadła na zamienniki, bo niestety ciastowa nie jestem;p
    p.s. łyżeczka przepiękna!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Beti..łał...ale cudo, aż mi ślina płynie po brodzie, :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kocham kawowe i kokosowe smaki - twoje kawowe ciacho do mnie trafia :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...