czwartek, 2 stycznia 2014

Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami :)


Witajcie w Nowym Roku :)) Wszystkiego najlepszego życzę, dużo radości, zdrowia i szczęścia na każdy dzień :)) Pierwszy post w tym roku zaczynam od ciasta, które sobie wymyśliłam i zrobiłam na święta. Lubię tak po swojemu coś robić, dodawać, zmieniać i wymyślać :) Biszkopt z dodatkiem budyniu czekoladowego, masa z serkiem mascarpone, śmietaną i michałkami, pomiędzy nią biszkopty z marmoladą i masą. Blaszka 24x38 cm.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
  • biszkopty nadziewane marmolada i kremem
  • czekolada do roztopienia na polewę

Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady :)


16 komentarzy:

  1. Ależ rozpusta! Ciasto wygląda wybornie - wow!

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham takie ciasta...zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo efektowne ciacho!:)
    również życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zazdroszczę Ci tej umiejętności dodawania, kombinowania...naprawdę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No jak ty takie ciacho wymyśliłaś,to ja nie wiem jakie wspaniałości pokażesz następnym razem,wzdycham do twojego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ uwielbiam michałki i serek mascarpone zapisuję przepis. Ciasto wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze życzenia na nowy rok :)
    Cudne ciasto sobie wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale słodka rozpusta, aż się trudno oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję ale nie wiem co to za biszkopty nadziewane marmoladą i kremem .Byłabym wdzięczna za informacje.Pozdrawiam Dana.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam wczoraj :) ciasto bardzo smaczne :) na pewno jeszcze zrobie, zamiast octu do biszkoptu dodałam 4 łyżki oleju

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę o informację co to za biszkopty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty te ja kupiłam w biedronce nazywają się Paryskie o ile dobrze pamiętam. Pomiędzy dwoma biszkoptami jest krem i marmoladka (albo morelowa, albo teraz widziałam truskawkową).

      Usuń
  13. chciałam zapytac czy ma to byc zwykła smietana 30%czy smiatanka kremówka 30%???

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten przepis na jaką wielkość blaszki bo są rożnej wielkości?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...