Rolada z likierem kawowym
Jak wiecie, bardzo lubię robić rolady i wymyślać do nich kremy. Na święta tez obowiązkowo musiała być a że miałam końcówkę likieru kawowego, to właśnie masa z jego dodatkiem :) Jak na razie ciasto z przepisu, z którego zrobiłam poprzednie, lubię go, bo biszkopt zawsze mi wychodzi i mam ten wariant wypróbowany :) Mam nadzieję, że ta też przypadnie Wam do gustu :))
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę na przemian z olejem i delikatnie mieszamy. Na dużą blaszkę wykładamy papier do pieczenia i na niego równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut ( sprawdzamy czy upieczone patyczkiem). Przygotowujemy ściereczkę posypaną obficie cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczone ciasto i zwijamy w roladę. Czekamy aż ostygnie.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100- 150 ml likieru kawowego
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- śmietan fiks
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fiks, serek mascarpone i na koniec likier kawowy. Wymieszać. Przełożyć na ostudzone ciasto i ponownie zwinąć. Ja na wierzch dałam lukier, który został mi od babki, ale nie musi być wystarczy posypać cukrem pudrem, lub przygotować więcej kremu i udekorować nim.
Takie rolady kojarzą mi się z dzieciństwem, szybkie ciasto biszkoptowe z kremem dla małej mnie... :))
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci takiej rolady Beatko. Ja nie mam odwagi jej zrobić.
OdpowiedzUsuńJa się tez bałam, ale jak raz spróbujesz to później już z górki :)
UsuńFantastyczna rolada, pięknie zwinięta i smak z pewnością rewelacyjny! Kiedyś z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) lubię takie lekkie rolady biszkoptowe :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, z likierem kawowym...pyszności :) Miłęgo dnia!
OdpowiedzUsuńmmm cudowna roladka:D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten krem z likierem kawowym:) Taka rolada musi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńnoo, właśnie zauważyłam, że Ty Betinko roladowa jesteś, ładnie Ci wychodzą, pewnie i smakują wybornie, muszę się wreszcie zmobilizować i zrobić taką roladę, bo nie próbowałam tymi moimi ręCami;p
OdpowiedzUsuńjako kawoszka takim nadzieniem byłabym zachwycona:D ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńlikier<3 uwielbiam wszelkie ciasta z alkoholem w postaci likieru, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTen krem podoba mi się ogromnie :) Likier kawowy, mmm... Gdyby nie to, że jutro idę na 6 do pracy, skusiłabym się na kieliszeczek ;)
OdpowiedzUsuńA nasaczyc biszkopt nie trzeba nie bedzie sucha?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :-)
Usuń