Rolada z likierem kawowym



Jak wiecie, bardzo lubię robić rolady i wymyślać do nich kremy. Na święta tez obowiązkowo musiała być a że miałam końcówkę likieru kawowego, to właśnie masa z jego dodatkiem :) Jak na razie ciasto z przepisu, z którego zrobiłam poprzednie, lubię go, bo biszkopt zawsze mi wychodzi i mam ten wariant wypróbowany :) Mam nadzieję, że ta też przypadnie Wam do gustu :))

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę na przemian z olejem i delikatnie mieszamy.  Na dużą blaszkę wykładamy papier do pieczenia i na niego równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut ( sprawdzamy czy upieczone patyczkiem). Przygotowujemy ściereczkę posypaną obficie cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczone ciasto i zwijamy w roladę. Czekamy aż ostygnie.

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100- 150 ml likieru kawowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • śmietan fiks

Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fiks, serek mascarpone i na koniec likier kawowy. Wymieszać. Przełożyć na ostudzone ciasto i ponownie zwinąć. Ja na wierzch dałam lukier, który został mi od babki, ale nie musi być wystarczy posypać cukrem pudrem, lub przygotować więcej kremu i udekorować nim.


15 komentarzy:

  1. Takie rolady kojarzą mi się z dzieciństwem, szybkie ciasto biszkoptowe z kremem dla małej mnie... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę Ci takiej rolady Beatko. Ja nie mam odwagi jej zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się tez bałam, ale jak raz spróbujesz to później już z górki :)

      Usuń
  3. Fantastyczna rolada, pięknie zwinięta i smak z pewnością rewelacyjny! Kiedyś z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) lubię takie lekkie rolady biszkoptowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna, z likierem kawowym...pyszności :) Miłęgo dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten krem z likierem kawowym:) Taka rolada musi być pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. noo, właśnie zauważyłam, że Ty Betinko roladowa jesteś, ładnie Ci wychodzą, pewnie i smakują wybornie, muszę się wreszcie zmobilizować i zrobić taką roladę, bo nie próbowałam tymi moimi ręCami;p

    OdpowiedzUsuń
  8. jako kawoszka takim nadzieniem byłabym zachwycona:D ślicznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. likier<3 uwielbiam wszelkie ciasta z alkoholem w postaci likieru, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten krem podoba mi się ogromnie :) Likier kawowy, mmm... Gdyby nie to, że jutro idę na 6 do pracy, skusiłabym się na kieliszeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A nasaczyc biszkopt nie trzeba nie bedzie sucha?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger