Ciasto kawowo-biszkoptowe
Przepis na to ciasto dostałam od znajomej. W większości go zmodyfikowałam. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste. Na pewno jest to zasługa tego, że nasącza się je kawą. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Po ostygnięciu przekroić na 3 placki.
Składniki masa:
- 500 g serka waniliowego ( ja dałam Jogobella)
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny( rozpuścić w ciepłej wodzie)
- 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
Poncz:
- 7 łyżek cappuccino waniliowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Poncz: kawę i cappuccino zalać 3/4 szklani gorącej wody. Na ponczować okrągłe biszkopty i ciasta ( oprócz tego, które będzie na górze).
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało.
Przełożenie ciasta: placek - trochę masy - biszkopty - troszkę masy - placek - masa - biszkopty - masa - placek - troszeczkę masy - starta czekolada
Robię bardzo podobne ciasto od wielu lat, nazywam go po prostu "Cappuccino". Jest doskonałe!
OdpowiedzUsuńJest super, a u mnie cappuccino to zupełnie inne ciasto :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ciasto wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńhmmm ciekawy i bardzo ładnie wygląda, pewno tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam!
pysznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie szybkie ciasto, ale mnie ta kawowa nutka ciekawi, bo uwielbiam smak kawy w słodkościach! Pięknie wyszło, lubię takie przekładane piętrowe ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
fajne ciasto, takie mokre
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dostojnie, takie wysokie i reprezentatywne :)
OdpowiedzUsuńale jak to przekładać, zeby wyszło tak ładnie ?
OdpowiedzUsuńPrzełożenie opisane jest pod przepisem :)
UsuńPOL PACZKI MLEKA W PROSZKU TO ILE ?? BO JA MAM PACZKE 1 KG
OdpowiedzUsuńjakie są wymiary blaszki??
OdpowiedzUsuń24x34
UsuńNa ile części przeciąć biszkopt??
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka :) Robię często i wszyscy je uwielbiają.
OdpowiedzUsuńCiasto rewelka :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ale na przyszłość zrobię wiecej ponczu (uwielbiam kawowy smak) i oszczędniej zagospodaruje krem między warstwami.
OdpowiedzUsuńW smaku ciasto smaczne, szczególnie krem ale takie ładne warstwy mi się nie udały :-( Krem po umieszczeniu w lodówce przyjął konsystencję ptasiego mleczka, duży problem miałam aby go rozsmarować na placku. No i w mojej ocenie kremu jest trochę mało na 3 warstwy.
OdpowiedzUsuńile tego mleka w proszku...?
OdpowiedzUsuńChujowe
OdpowiedzUsuńJa robiłam dzisiaj poraz pierwszy.Wyszło bardzo dobre,ale uważam że powinno być troszkę więcej sera bo masa wyszła mi raczej zagęsta i ciężko było ją rozprowadzić oraz tego ponczu jest jakoś mało bo ciasto wyszło jak dla mnie ciut za suche.
OdpowiedzUsuńMożna wiedzieć ile tego mleka w proszku ?? Bo każda paczka ma inna masę ;(
OdpowiedzUsuńJaka gramatura mleka??. Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńile dodać mleka w proszku ? Moje opakowanie ma 1 kg .
OdpowiedzUsuńProszę o określenie połowy? Bo są opakowania 500 i 250g
OdpowiedzUsuńpołowę z 500 g
UsuńA serek waniliowy to taki typu Danio czy nie być ten mielony z wiaderka na sernik?
OdpowiedzUsuńNie, serek musi być homogenizowany typu Danio, Jogobella i inne podobne ;-)
Usuń