piątek, 4 stycznia 2013

Ciasto kawowo - śmietankowe



Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie. Zapisałam go tam już bardzo dawno temu, ale o nim po prostu zapomniałam. Znalazłam go poszukując przepisu na jakieś ciasto na święta. Ciasto w miarę szybkie i łatwe do zrobienia, no i bardzo smaczne :))

Składniki na biszkopt:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem nutella
  • starta czekolada do dekoracji

Białka ubić z cukrem i dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać i wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pól.

Składniki pianka kawowa:
  • kawa cappuccino czekoladowa 130 g
  • 2 szklanki mleka
  • 4 opakowania śnieżki
  • 2 kopiate łyżki żelatyny

Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.

Jedną część placka posmarować kremem nutella i na niego wyłożyć piankę cappuccino. Wstawić do lodówki. 

Składniki pianka śmietankowa:
  • 500 g śmietana kremówka 30 %
  • galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzona wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Wymieszać. 

Przełożenie: ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada

  

20 komentarzy:

  1. super wygląda to ciasto :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak z cukierni!! super

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiez ono kremowe i przepysznie wygladajace:)))) Podrzucisz kawaleczek do kawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobię następnym razem, bo już nie ma :))

      Usuń
  4. jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Upiekłam w sobotę i wszyscy byli zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wymiary blachy urzylas?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wymiary formy są mierzone na spodzie cy na górze? Jaką mąkę dodać? Cukier kryształ czy srobniejszy miałki? Łyżeczka proszku pełna/płaska? Formę wyłożyć papierem? Całą Nutelle wykładamy na biszkopt? Rozpuszczona żelatyna ma być całkowicie ostudzona czy letnia? U Pani na zdjeciu pod warstwa biszkopta jest jakaś ciemna warstwa jeśli dobrze widzę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mierzę u góry, mąką pszenna, cukier kryształ, łyżeczka proszku obojętnie jaka, można papierem wyłożyć, nutelli ile kto woli, lubi, żelatyna ostudzona, tak to nutella

      Usuń
  8. czyli biszkopt przesmarowala Pani z obydwu stron nutella ale ta na dnie sie nie rozpuściła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co za bzdury pani wypisuje?!

      Usuń
  9. Na spodzie to jest podpieczony biszkopt (tak mi się przypiekł po prostu), potem na nim nutella. Na kocu posta pisze jak ma wygldać przełożenie ciasta:
    ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada

    OdpowiedzUsuń
  10. Aha rozumiem miałam na myśli tą ciemną warstwę na samym dnie wyglądała jak Nutella a to przypieczony biszkopt tak z ciekawosci pytałam:). A ciacho wygląda przepysznie na pewno wart zrobienia:). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie robie zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro robię zobaczymy czy taki pyszny jak wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...