wtorek, 25 września 2012

Ciasto Gargamel :))



Ciasto z książki "103 ciasta Siostry Anastazji" :) Ciasto pyszne z dodatkiem bakalii :) Na wierch można dać polewę, ale za dużo słodkości to czasem niedobrze :)) Zależy jak kto woli :) Przepis troszkę zmodyfikowany.

Składniki na ciasto piernikowe:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dkg płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklani mąki pszennej

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i pozostałe składniki. Na końcu ubitą piane z białek. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na  na pół.

Składniki wkładka:
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dodać bakalie ( u mnie rodzynki, żurawina suszona), żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, na koniec ubitą piane z białek. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.

Masa:
  • 25 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na 2 części. Masa może być dowolna :)

Przełożenie: Ciasto piernikowe - masa - wkładka  - masa - ciasto piernikowe



22 komentarze:

  1. Pysznie wygląda , koniecznie muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto :)) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. No cóż jako że smerfy były moją ulubioną bajką to nazwa ciasta zobowiązuje do tego zrobienia :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moją też :)) Gargamela też lubiłam :)) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Lubię takie przekładańce. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja tez i to bardzo :)) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. nie dość, że ciasto świetne to nazwa mi sie podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa fajna to fakt :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smerfy to moja ulubiona bajka z dziecinstwa! :D:D to ciasto juz kocham! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne składniki więc ciasto musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. obłędny przekładaniec!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie Beti!! ja to nie mam cierpliwości do takich cudów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma jak przystojniak Gargamel na talerzu :))) aż chce się go schrupać :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa nazwa. : )
    Prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu coś pysznego, zjedzony do ostatniego okruszka a przepis poszedł w świat:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto pyyyycha , najlepsze po 2-3 dniach .

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj upiekłam,bardzo dobre ciasto,dokładny przepis,wyszło identycznie jak na zdjęciu,polecam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Gargamel wcale nie taki zły , nawet bardzo dobry :D na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...